Tivat slavi Dan glazbe festivalom „Mediteranske note“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 21. lipnja 2019. - 9:01
Autor: 

Tivat će večeras, poput svjetskih metropola, obilježiti međunarodni Dan glazbe. U 21.30h počinje drugi glazbeni festival pod nazivom Mediteranske note - Strune koje nas spajaju. Dan glazbe, koji se diljem svijeta već 22 godine slavi prvog dana ljeta, počet će koncertom violinistice  Baibe Skride i solista Menjuhinove akademije u Centru za kulturu Tivat.

Skride je jedna od najtraženijih i najcjenjenijih violinistica današnjice. Dobitnica nagrade na natjecanju Kraljice Elizabete duže od decenije nastupa s najuspješnijim simfonijskim orkestrima svijeta. Večeras će je pratiti studenti i njihovi pedagozi Menjuhinove akademije za darovite violiniste, violiste i čeliste. Pod vodstvom violiniste Olega Kaskiva izvest će Violinski koncert u D-molu, koji je Feliks Mendelson napisao sa svega 13 godina.

Na repertoaru je i Serenada za Gudače u C–duru Čajkovskog, kao i Šubertov Rondo za violinu i gudački orkestar u A-duru.

Od 21. do 29. lipnja svjetski virtuozi priredit će 7 koncerata. Na završnom će nastupiti svjetska glazbena atrakcija violinist Roby Lakatoš. Ovo će biti njegov drugi nastup u Crnoj Gori, ali prvi s Crnogorskim simfonijskim orkestrom, kojim će dirigirati  Nada Matošević Orešković, glavna dirigentica Opere u Rijeci.

U duhu svjetskog obilježavanja glazbe, koje će za razliku od ostalih gradova svijeta, trajati čak cijeli tjedan  – sve ulaznice za koncerte bit će besplatne.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture, Općina Tivat, Porto Montenegro i Luštica bay.