Trio „Brams“ u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 20. srpnja 2014. - 10:58
Autor: 

Jedan od najpoznatijih svjetkih klavirskih trija – Trio „Brams“ na KotorArt stiže iz Rusije. Violinista Nikolaj Sašenko, violončelista Kiril Rodin i pijanistica Natalija Rubinštajn predstaviće se publici na13. Don Brankovim danima muzike u nedjelju 20. srpnja , s početkom u 21 sat. Oni će u Crkvi Sv. Duha izvesti Klavirski trio br. 2 Dmitrija Šostakoviča i Klavirski trio br. 2 Riharda Štrausa.

Klavirski trio „Brams“, pobjednik trinaestog Međunarodnog takmičenja kamerne muzike u Trapaniju (Italija, 1993) i prvog Međunarodnog takmičenja kamerne muzike „Jozef Joakim“ u Vajmaru (Njemačka, 1996), jedini je ruski kamerni ansambl koji je nastupao u velikim salama Bruknerhausa u Austriji i Cemal Resit Reya u Istanbulu, kao i prvi među izvođačima svjetovne glazbe koji su održali koncert u duhovnom centru ruske pravoslavne crkve, u manastiru Sv. Trojstva – Sergijeve lavre (Sergijev Posad, Rusija).

Кao diplomci moskovskog Konzervatorijuma „Čajkovski“ i Muzičke akademije „Gnjesin“, nastavljaju da njeguju tradiciju tzv. ruske izvođačke škole.

Trio je surađivao s poznatim umjetnicima, kao što su G. Pisarenko, H. Gerzmava, K. Baltrop, A. Fidelia, i dr. Trio je 1995. postao član kolektiva Moskovskog državnog filharmonijskog društva. Godine 1998. umjetnici su osnovali Fondaciju „Brahms Trio“ za organizaciju dobrotvornih programa u oblasti kulture.

Dobitnici su nagrade ruskog predsjednika (1998, 2006). Godine 1999. počeli su rad na stvaranju ruske antologije klavirskog trija, oživljavajući i mnoga zaboravljena djela ruskih autora XIX i XX stoljeća.