U Kotoru nastupaju Stefan Milenković, Roman Simović i Nemanja Radulović

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. srpnja 2017. - 8:59
Autor: 

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike koji se održavaju od 13. 7. do 13. 8. kao dio IX.  Međunarodnog festivala KotorArt, ove godine ugostit će trojicu vjerojatno najvećih violinista regije: novog umjetničkog direktora Don Brankovih dana muzike i  proslavljenog crnogorskog glazbenika Romana Simovića, svjetsku violinističku senzaciju Nemanju Radulovića; i, decenijama jednog od sinonima umjetničke glazbe  na ovim prostorima - Stefana Milenkovića.

Violinisti ĆE nastupiti na ovogodišnjem KotorArtu na tri koncerta, koji su po koncepcijama potpuno različiti i prikazat će različite aspekte umjetnosti sviranja ovog instrumenta.

Milenković, Radulović i Simović još kao mladi su stekli svjetsku slavu, a na domaćoj sceni, kako u Crnoj Gori tako i u regiji, uvijek su rado viđeni gosti.

Prvi u nizu bit će Stefan Milenković,  koji će a akordeonistom iz Slovenije, Markom Hatlakom odnosno ansamblom Tango Compás nastupiti na kotorskoj Ljetnoj pozornici, u četvrtak 27. 7., s početkom u 22 sata.

Nakon ove večeri u kojoj će u centru pažnje biti glazba tanga, na Don Brankovim danima muzike gostuje Nemanja Radulović s  ansamblom Đavolji trileri (1. 8. ), dok će Roman Simović dan kasnije svirati sa svojim kolegama, poznatim umjetnicima kao što su violinistica Aljona Bajeva, violistica Milena Simović, violončelisti Dragan Đorđević i Đovani Đoki, pijanistica  Olga Sitkovetski.

Njegovanje zvuka gudača, kroz velikane glazbene scene, stalna je praksa na KotorArtu. Podsjetimo, ranijih godina publika je slušala violončelistu Mišu Majskog, violistu Amihaia Grosa, violinisticu Petricju Pjekutovsku itd.

Stefan Milenković, priznati umjetnik na svim kontinentima,  koji je još u ranom djetinjstvu osvojio koncertne scene diljem svijeta, i Marko Hatlak, svestrani slovenačkiakordeonist, udružili su snage u energičnom ansamblu zajedno s  pijanistom Markom Črnčecom, kontrabasistom Lukom Herman Gajzerom, i džez pjevačicom Anom Bezjak, kao gostujućim vokalom. Na KotorArt Don Brankovim danima muzike njihov nastup će ujedno biti i posljednji u ovogodišnjoj Kotorskoj sezoni koju Festival organizira s  Muzičkom školom „Vida Matjan“. Koncert se organizira u suradnji sa coca- colom.

Compás je, u stvari, ritam, metronom, tempo koraka – osnovni element na kome je zasnovana sva muzika. Repertoar ansambla obuhvata uglavnom aranžmane energičnog tanga, međutim, uključuje i obrade latino i džez glazbe. Tijekom koncerta, umjetnici vode publiku na putovanje od Južne Amerike, to jest kolijevke tanga, pa sve do srca Europe i njenih suvremenih remek-djela. Na koncertima u Sloveniji, Italji, Hrvatskoj, Srbiji i SAD glazbenici su ostvarili izuzetan uspjeh.

Stefan Milenković, violinist, pripada grupi umjetnika čija glazbena  produktivnost, kreativnost i profesionalizam ne poznaju granice. Karijeru je započeo sa samo šest godina. Sa deset je svirao na Božićnom koncertu u Vošingtonu za predsjednika SAD-a Ronalda Regana, potom za predsjednika Sovjetskog Saveza, Mihaila Gorbačova u Beogradu, a sa četrnaest godina za papu Jovana Pavla II. Već u šesnaestoj godini održao je svoj 1000.  koncert. Kroz suradnju s rock bendom Gorillaz, lautistom Edinom Karamazovim i gitaristom Vlatkom Stefanovskim istražuje svijet improvizacije, akustične i električne violine. Predavao je na čuvenom Džulijardu, a trenutno je redoviti  profesor na Sveučilištu Ilinoisa.