U Kotoru otvorena izložba Damira Murseljevića

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 31. listopada 2015. - 10:44
Autor: 

Otvorenje izložbe fotografija „The act of seeing with one`s other eyes“, umjetnika Damira Murseljevića održano je sinoć u Galeriji solidarnosti, palača Pima u Kotoru.

Izložbu je otvorio veleposlanik Italije Vincenzo del Monaco i direktor OJU Muzeji Kotor Andro Radulović. Radulović je izrazio zadovoljstvo što je izložba otvorena upravo u Kotoru, te naglasio da je najzaslužniji za ovu suradnju upravo gospodin Vincenzo del Monaco.

„Kad sam upoznao Damira, ono što sam primijetio je njegova skromnost i čim smo počeli da pričamo odmah se stvorio neki odnos impatije. Kad mi je predstavio slike uradio je to na tako prirodan način i ja sam odmah primijetio ove lijepe boje koje karakterišu te fotografije, tako da sam odmah prepoznao znakove Crne Gore i Italija. Nakon što sam se konsultovao sa mojim saradnicima, pitao sam mogu li ja kao ambasador podržati izložbu jednog umjetnika koji nije Italijan. To je bilo prvi put da italijanska Ambasada organizuje izložbu nekog umjetnika koji nije Italijan“, rekao je Vincenzo del Monaco.

Rad Damira Murseljevića predstavila nam je i Marija Mihaliček, povjesničarka umjetnosti: “Svestranost i izraženi interes ka inovaciji umjetničkog opusa pokazao je do sada na enkoliko kolektivnih i na tri samostalne izložbe fotografija. Bio je jedan od dva predstavnika Crne Gore na drugim Svjetskim umjetničkim igrama septembra ove godine u Bratislavi. U okviru internacionalnog Festivala aternativnog teatra 2015. Murseljević se predstavio svojim fotografijama. Damir medij fotografije najčešće bira da se u nejmu umjetnički izrazi na originalan način, uvjerit ćete se. U to nas svakako uvjerava ova postavka, koju čine radovi u kojima traga za posebnim vizuelnim izazovima intepretacije. Fotografije su urađene analognim aparatom, višestrukom ekspozicijom, preklapanje kadrova, portreta predivnih djevojaka, sa prirodnim crnogorskim i italijanskim ambijentom”.

Umjetnik Damir Murseljević zahvalio se svima koji su pomogli da se ova izložba realizira, te naglasio da bi se “zahvalio jednoj humanističkoj ideji koja se zove San Patrignano, jedna organizacija, mini država u Italiji. Na neki način, ova izložba je posvećena toj ideji, tim ljudima koji tamo žive i rade”.