Ugodno poslijepodne u Gornjoj Lastvi

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 19. listopada 2015. - 11:05
Autor: 

U Domu  kulture "Ilija Marković"  u Gornjoj  Lastvi  jučer je organizirano zanimljivo druženje uz ''vrmački čaj'' i  brojne delicije koje je  prezentirao  Mašo Čekić. Događaj je inspiriran projektom ‘’Baština - pokretač razvoja’’. 

„Svako ko je bar jedanput prošetao Vrmcem zna da je to jedan izvanredan prostor, koji nudi strašno puno- doživljaja, mirisa,  a evo danas ćemo vidjeti i okusa. To je prostor koji svakako treba čuvati. Prostor se može koristiti i za nešto drugo, osim za gradnju“ -  istakla je  arhitektica  Marija Nikolić iz Kulturnog zavičajnog društva „Napredak“  te potaknula nazočne na razmišljanje o očuvanju onih vrijednosti koje su pred nama, a kojih svakodnevno nismo svjesni.

Mašo  Čekić je  pozdravio brojne mještane i ljubitelje ovakvih događaja :  „Mi već godinama pažljivo, ponovo, ali stalno propagiramo  pijenje čaja i to ne bilo kojeg. Ova čajanka, ovo druženje u Gornjoj Lastvi , jednostavno je podstaknuto  projektom „Baština – pokretač razvoja“  i onim što je po meni u ovom projektu daleko najvažnije. Vrmac je postao centralno plućno krilo Boke kotorske. To bogatstvo koje Vrmac nudi i akcija koju godinama  vodimo ponukala nas je da napravimo ovo druženje u Gornjoj Lastvi“.

Mašo Čekić je istakao da je ogromna  nematerijalna  kulturna  baština oko nas i da bi kruna projekta bila da se Vrmac proglasi parkom prirode. Zaštićeni dio Boke kotorske, jer mnogi nisu upoznati koliko „ljekovitih biljaka raste  na Vrmcu , a raste 95 biljaka“,  koje nam svakodnevno mogu pomoči u liječenju. Ne trebamo zanemarivati prirodu i ono što nam pruža, jer je jedina koja nam bezuvjetno pomaže. Čekić je najavio i  pripremu slične večeri - predstavljanje knjige poznatog travara Popovića iz Bijele.

U glazbenom dijelu programa  nastupila je  sopranistica Milica Lalošević, flautistica Bruna Matijević i Oleksij  Molčanov na klaviru.

Posjetitelji su uživali u brojnim delicijama i darovima koje su pripremljene za dame koje su nazočile čajanki.