Večer indijskog plesa u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. svibnja 2014. - 13:19
Autor: 

U dvorani tivatskog Centra za kulturu, 29. svibnja (četvrtak) bit će održana večer klasičnog indijskog Kathak plesa, s početkom u 20 sati.

Organizatori ove večeri su Akademija Rujuta Soman i Ambasada Indije u Beču.

Na sceni će biti predstavljen traicionalni Kathak ples u izvođenju Rujute Soman i njezine plesne Akademije.

Cijena ulaznice je 5 eura.

Rujuta Soman bavi se Kathak plesom više od 20 godina. Stekla je diplomu plesne Akademije Nritya Bharati, a magistrirala je na Univerzitetu Pune. Proglašena je za istaknutog umjetnika od strane Savjeta za kulturne odnose Indije.

Plesna Akademija Rujute Soman vrši obuku klasičnog Kathak plesa sa ciljem proširenja granica i prezentacije indijskog plesa, stvarajući nove standarde u estetici koristeći inovativne tehnike plesa. Grupa je nastupala na prestižnim festivalima širom svijeta kao što su Konark Festival (Orissa, India), Internacionalni Festival Narodnih Umjetnika (Nanning, China), zatim u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Plesna grupa Rujite Soman trenutno je na europskoj turneji, i ovo će biti njihovo prvo gostovanje u Crnoj Gori. Osim u Crnoj Gori, gostovat će u Švicarskoj, Austriji i Hrvatskoj.

Kathak je jedan od osam formi indijskog klasičnog plesa. Prvi pisani trag o postojanju ovog plesa potječe još od 3-4 stoljeća prije Kristovog rođenja, a kasnije od 16 stoljeća, preuzet će glavnu ulogu u formiranju persijskog plesa i plesova centralne Azije. Riječ Kathak potiče iz Sanskrita i predstavlja priču tj. onoga tko kazuje priču.

Publika će imati priliku da uživa u „pričanju" 7 priča namijenjenih festivalu boja Holi, Bogu Ganeš, doživljaju monsuna i sl.

Posjeta plesne grupe organizirana je s ciljem da produbi kulturne odnose između Indije i Crne Gore. Ovo je jedinstvena prilika da građani Crne Gore uživaju u jednom od najpopularnijih plesova u Indiji.