Vrhunac umjetničke glazbe na KotorArtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 03. kolovoza 2019. - 10:58
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike se polako privode kraju, a posljednji val koncerata posvećen je  samom vrhu izvođača umjetničke glazbe u svijetu. U Kotor dolaze svjetska imena poput Nareka Nahnazarjana, Romana Simovića, Blajt Teh-Engstrem, Franćeske Dego, Juđe Vang i Andreasa Otenzamera. Sve detalje o programima možete naći na www.kotorart.me

U nedjelju, 4.8., uvertiru za ove vrhunske koncerte klasične glazbe priredit će popularan glumac, Zijah Sokolović sa ansamblom Lolita, koji će izvesti Šalu za džez trio i jednog glumca u 10 slika, pod nazivom Medvjed, koju je napravio prema tekstu Antona Pavloviča Čehova. Ulaz na ovaj događaj je slobodan, a organizira se na Platou ispred Bogorodičinog hrama u Prčnju, s početkom u 22h.

Dan za danom, očekuju nas vrhunski koncerti klasične glazbe. U ponedjeljak, 5. 8. , u crkvi Sv. Duha, s početkom u 21.30h mlada zvijezda klasične glazbe, Narek Hahnazarjan,  jermenski violončelist će izvesti cjelovečernji recital, sastavljen od najvažnijih, ujedno i najpopularnijih djela za solo violončelo. Imat ćemo prilike slušati kompozicije Johana Sebastijana Baha, Đerđa Ligetija, Adama Hudojana, Gaspara Kasada i mnogih drugih, koji nam pružaju retrospektivu tretmana ovog instrumenta kroz povijest. Ovakav recital se jako rijetko može čuti, a ambijent i akustika prostora crkve Sv. Duha pruža idealne uslove za ovakvo izvođenje.

Roman & Friends /Roman & Prijatelji/ je sada već tradicionalan koncert na KotorArt Don Brankovim danima muzike, koji predstavlja pravi maraton  vrhunskog komornog muziciranja gdje Roman Simović, naš najistaknutiji violinista, koncert majstor londonskog simfonijskog orkestra, okuplja sjajnu ekipu glazbenika oko sebe. Ove godine s njim će dijeliti scenu Franćeska Dego (violina), Milena Simović (viola), Blajt The-Engstrem (viola), Sajmon Kroford-Filips (klavir). Ono što je posebna čar je činjenica da ćemo Nareka Hahnazarjana moći čuti, ne samo kao solo izvođača, već i komornog glazbenika budući da i on čini ovogodišnju ekipu Roman & Friends koncerta.  Koncert je planiran za utorak, 6.8., u crkvi Sv. Duha, s početkom u 21.30h.

Zvijezde koje su već posjetile Crnu Goru i Festival KotorArt, s ogromnom željom da opet nastupaju, vraćaju se na Don Brankove dane muzike, ovoga puta u duo sastavu. Juđa Vang, najtraženija pijanistica svijeta, virtuozna Kineskinja, ovog puta dolazi s prvim klarinetistom berlinske filharmonije, Andreasom Otenzamerom, koji će predstaviti njihov novi album Magija plavog sata. Ovaj album izdat je za najprestižniju diskografsku kuću za umjetničku muziku, Dojče gramofon, a koncerti koji nas očekuju u Kotoru i Luštici Bay pripadaju njihovoj svjetskoj turneji predstavljanja ovog albuma. Oni će nastupiti 7. 8. u Luštici Bay, s početkom u 21h, kao i 9. 8. u crkvi Sv. Duha, u Kotoru, s početkom u 21.30h.

Ulaznice za sve koncerte mogu se nabaviti širom Crne Gore na Tabacco kioscima ili online. Sve informacije mogu se naći na www.kotorart.me

KotorArt Don Brankovi dani muzike će na veoma simboličan način zaokružiti ovogodišnje ljetnje izdanje Festivala. Za sami početak, kao predtakt, slušali smo Lenu Kovačević i Big Bend RTSa, a za sami kraj, kao svojevrsnu Kodu /Coda/, slušat ćemo na Pjaci od džeza, u Kotoru, Đorđe Obradović trio. Za sami kraj, opuštat ćemo se uz lagane note jazz glazbe. Posljednja Pjaca od džeza zakazana je za nedjelju, 11. 8., s početkom u 23h.