Zašto ne propustiti susret s prirodom u tivatskoj Galeriji?

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 12. kolovoza 2018. - 8:22

Početkom ovog mjeseca, otvorili smo izložbu naziva „Ususret prirodi“ u Muzeju i galeriji Tivat. Nimalo jednostavan proces bio je uopće realizirati izložbu, međutim težnja kojom smo se vodili bila je snažnija od odustajanja. Otvorenje i reakcije posjetitelja pokazuju kako je tivatskoj publici ovo zanimljiv sadržaj i da oni prepoznaju nastojanje i ozbiljnost pristupa kojim smo se vodili. Stoga ću kratko približiti radove slikara/ica i kipara jer postav itekako zaslužuje pozornost i vrijeme za posjet.

Ususret prirodi

Na izložbi „Ususret prirodi“ djela izložena u prizemlju tivatske gradske galerije, različite su likovne interpretacije prirode i njezinih motiva pri čemu svaki autor ima poseban pristup. Riječ je o izloženim slikama afirmiranih hrvatskih slikara/ica Grgura Akrapa, Natalije Borčić, Ane Ratković-Sobota kao i skulpturama kipara Petra Dolića.

Vrlo su sugestivne skulpture u staklu na temu prirode kipara Petra Dolića. Izložene uz četiri prozorska otvora, jednostavnim formama privlače pozornost promatrača. Kao i na svojim drugim ciklusima i zapaženim javnim radovima tako i na skulpturama motiva prirode More, Val ili Krajolik Dolić pristupa svjestan materijala u kojem radi. Fascinantno je kako je omogućio da u prozračnosti stakla i svjetlost, kao element prirode, dobije funkciju doživljaja skulpture.

Teme prirode i njezinih motiva poticajne za stvaranje

Možda će netko postaviti pitanje, zašto su teme prirode i njezinih motiva tako poticajne likovnim umjetnicima? Nisu li to u likovnoj umjetnosti tradicionalni i uvijek prisutni motivi? Moguće je naći odgovor tome pitanju u činjenici što živimo u vremenu sve zastupljenije virtualne stvarnosti kojom čovjek gotovo nesvjesno mijenja svoju svakodnevicu, ponašanje i odnos prema prirodi.

Ipak, ljepotu prirode još uvijek možemo uočiti. U samom središtu izložbene prostorije, nasuprot ulazu, slika je Ane Ratković-Sobota naziva Šuma. Prikazuje treći pad Korane na Plitvičkim jezerima. Posjetitelj ima priliku promatrati raskoš prirode u cjelini i detalju što je slikarica postigla vlastitom razradom slikarske tehnike i minucioznim i dugotrajnim radom. Zato su neki posjetitelji komentirali kako imaju dojam dok promatraju ovu sliku kako sam slap „teče iz slike“.

Odnos čovjeka prema prirodi

Na desnoj strani galerijskog zida šest je ulja na platnu od kojih neke prvi put izlaže slikar Grgur Akrap. Na njima se može doživjeti slikarevu interpretaciju prirode i odnosa čovjeka prema prirodi, i to onu egzistencijalnu dimenziju kroz metaforu Noćnih lovišta istoimenih naziva. Ovim ciklusom, kojim se afirmirao u likovnoj javnosti, Akrap si ustvari postavlja pitanje: je li uloga slikara u lovcu ili plijenu? Intrigantno je kako Akrap koristi boje: nemaju ulogu da opisuju prizore, nego izražavaju unutarnje raspoloženje likova što doprinosi ekspresivnosti naslikanih prizora.

 „Novčići“ Natalije Borčić slike su ciklusa naziva „Čuvari putovanja“, a inspirirani su antiknim novčićima jer se u antici novac koristio u religijskim, posmrtnim ritualima. Uz religioznu komponentu, odnosa svetog i materijalnog, Natalia na svojim slikama ukazuje na likovnu sastavnicu, i to pretežno motivima prirode. „Novčić“, slika na kojoj je prikazana plava hobotnica gotovo da je univerzum za sebe. Zašto je taj rad razlog zadržavanja promatrača – svaki posjetitelj može dati svoj dogovor kada se nađe pred tom slikom izloženom na lijevoj strani galerijskog prostora.

Priroda kao stvarnost, ne kao bijeg

Priroda nam ne treba biti bijeg od (sve zastupljenije virtualne) stvarnosti, nego treba postati naša stvarnost. Ovi su nam umjetnici ponudili svoj odgovor. Uz ideju povezivanja male i velike sredine, koje u prožimanju predstavljaju znak međusobnog razvitka, te s željom da Tivćani, Bokelji i svi koji se zateknu u Tivtu to uvide i dožive u njihovim radovima, nastala je ova izložba.

Nevenka Šarčević

O izložbi ste čitali prethodnih dana na sljedećim mrežnim stranicama:


http://www.radiodux.me/vijesti/kultura/izlozba-ususret-prirodi-otvorena-u-tivtu

 

http://www.radiodux.me/vijesti/kultura/izlozba-ususret-prirodi-u-muzeju-i-galeriji-buca-0