Završene kvalifikacije, slijedi finale Festivala klapa Perast

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 17. srpnja 2016. - 9:21
Autor: 

Sinoć je dvorana Kulturnog centra u Kotoru  ugostila najbolje crnogorske klape uz koje se doista uživalo. Koncert je otpočeo festivalskom himnom „Slava Perasta“ za koju je tekst napisao bivši konzul RH u CG Božo Vodopija, u obradi Vicka Dragojevića iz Dubrovnika, nakon čega je kotorska ženska klapa „Incanto“ sjajno interpretirala pjesmu „Bokeljska mornarica“, nastalu po stihovima dr. Miloša Miloševića, u obradi Mie Vidović.

Prvi segment sinoćnjeg koncerta bile su kvalifikacije za finale, koje će se održati 30.7. u Perastu, u kojima su nastupile ženska klapa O'dive bell canto iz Berana, Klapa Castel Nuovo iz Herceg Novog i klapa Jadran iz Tivta, i sve tri su osigurale sebi mjesto u finalnoj večeri na peraškom trgu.

Drugi dio večeri posvećen je promociji festivalskog CD-a, kada su po dvije pjesme izvele klape: „Belleza“ iz Tivta, „Bisernice Boke“ – Kotor, muška klapa „Assa Voce“ i ženska klapa „Allata“ iz Podgorice, i ženske klape „Maris“ i „Incanto“ iz Kotora.

U svome obraćanju, direktor Festivala klapa Milan Kovačević, osim zahvale svima koji svesrdno podržavaju Festival, spomenuo se i prijatelja grada Perasta i samog Festivala koji više nisu među nama, a kvalitetu i važnost Festivala podržavali su od samog osnutka.

„Jubileji nas često ispune i tugom, jer nose sjećanje na prijatelje, saradnike i drage ljude, koji više nisu sa nama. Prije 15 godina, troje članova Društva prijatelja Perasta  i zaslužnih žitelja ovog baroknog bisera, oduševljeno su podržali zamisao da na pjaci pred crkvom sv. Nikole organizuju smotru klapa – bili su to Stanka Montan, Milja Radulović i Miro Brajić. Spoznali su način da se Perastu vrati sjaj, da se uspavani grad oživi pjesmom. Svo troje su Festival, njihovo klapsko čedo njegovali srcem i radosno dijelili sa nebrojenim zaljubljenicima u Perast i Boku. Ami, nastavljajući tu lijepu zamisao, uspomenu na njih dijelimo evo sa vama“ - kazao je Kovačević.

Tijekom ceremonije dodijela zahvalnica, u ime PAM-a  Crne Gore zahvalnicu je primila Merima Njegomir, poznata interpretatorka  narodne glazbe, što je za sve prisutne predstavljalo lijepo iznenaženje koje je pripremio direktor PAM-a Boško Raičević.

Festival klapa koji ove godine proslavlja svoju 15. obljetnicu, u proteklim godinama ugostio je čak 297 klapa iz Crne Gore i regije, tiskao 4 izdanja „Lirice“, i od kad je uveo kategoriju Nove klapske pjesme s temom o Boki, moru i pomorstvu  dobio je 53 nove bokeške pjesme. 29. i 30. srpnja će se na peraškoj pjaci ispred crkve sv. Nikole održati finale Festivala, kada će prva noć biti posvećena Novoj klapskoj pjesmi, a na drugoj večeri će se natjecati muške, ženske i mješoviteklape koje su prošle kvalifikacije, od kojih je ukupno šest klapa iz Crne Gore.