Završetak Kotorske koncertne sezone - Mali i veliki umjetnici

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 19. srpnja 2016. - 10:28
Autor: 

I ove godine na KotorArtu nastupaju najbolji učenici kotorske Muzičke škole Vida Matjan, ali ovaj put scenu dijele s violinistom Romanom Simovićem i pijanistom Ratimirom Martnovićem. Na koncertu kojim se ujedno obilježava završetak ovogodišnje Kotorske koncertne sezone nastupit će učenici: Filip Kovačević (saksofon), Andrea Živković (flauta), Angela Mijušković (flauta), Anja Radonjić (solo pjevanje), Hor flauta, Andrijana Jovanović (klavir) i Lejla Sulejmanović (klavir). Roman Simović i Ratimir Martinović su za ovu priliku priredili interpretacije djela Johanesa Bramsa, Fransisa Pulanka, Sergeja Prokofjeva i Morisa Ravela.

Romana Simovića, violinistu crnogorskog podrijetla, koji je trenutno angažiran kao koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra opisuju kao “vrhunskog violinistu” (Večernji List, Hrvatska) koji dobiva sve pohvale za svoju “izvanrednu muzikalnost’’ (Glos Konkursowy, Poljska) i “briljantno vladanje instrumentom” (Bad Reichenhall, Nemacka), a kojeg je slavni violinista Šlomo Minc nazvao “rijetkim, velikim talentom koji posjeduje ogroman potencijal i neograničene sposobnosti…’’ Simovićeva sjajna virtuoznost i naizgled urođena muzikalnost, koju pokreće beskonačna maštovitost, vodili su ga diljem Europe, Rusije, Izraela, Južne Koreje, Tajlanda, Turske, Kanade, SAD – a i Južne Amerike, nastupajući na svjetski poznatim scenama kao što su  „Boljškoj teatar“ u Moskvi, „Velika opera“ u Tel Avivu, „Nacionalni teatar“ u Pragu, „Verdijev teatar“ u Italiji, „Umjetnički centar“ u Seulu, „Rahmanjinovljeva sala“ u Moskvi, Sala „Muzikferajna“ u Beču... Roman Simović je kao solist nastupao s brojnim orkestrima, poput komornog orkestra „Amadeus“ (Rusija), filharmonije „Bad Reichenhall“ (Njemačka), Češkog simfonijskog orkestra, komornog orkestra „Franc List“ (Mađarska), zatim „Kamerate“ iz Salcburga i brojnih drugih simfonijskih orkestara diljem svijeta. Osim što aktivno nastupa kao solist u orkestru, Roman Simović nastupa i s komornim ansamblima, među kojima su i gudački kvartet „Rubikon“, čiji je član i osnivač, kao i „KotorArt triо“. Roman Simović svira na violini iz 1646. godine J. B. Rođeri.

Ratimir Martinović je diplomirao na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Kemala Gekića (1999.), svirajući za jednu večer Bahove Goldberg varijacije, Betovenovu Hammerklavier sonatu, Šopenove Četiri balade i Prokofjevljevu Tokatu. Magistrirao je 2002. godine s recitalom Bahovih kompozicija. Surađivao je s poznatim pedagozima i pijanistima kao što su Karl-Hajnc Kemerling (K. Kämmerling), Hiroko Nakamura (Nakamura), Arie Vardi (A. Vardi), Serđo Pertikalori (S. Perticalori) i dr. Od svoje dvanaeste godine nastupio je na preko sedam stotina recitala, komornih koncerata i koncerata svirajući s orkestrom u većini europskih zemalja, Rusiji, SAD-u, Meksiku, Kanadi, Argentini, Japanu, Kini i Tajlandu. Gostovao je na podijima u New Yorku (Isaac Stern Auditorium, Canegie Hall), Rimu (Auditorium Parco Della Musica), Londonu (St. James Piccadilly i St. John Smith Square), Pragu (Rudolfinum i Smetana Hall), Šangaju (Oriental Art Center), Beogradu (Centar Sava, Kolarčeva zadužbina), Seulu (Seul Arts Center), Buenos Airesu (sala Univerziteta Maimonides), Taipeju (sala Nacionalnog teatra), Zagrebu (Lisinski), Parizu (sala UNESCO-a), Luksemburgu (Auditorij Banque de Luxembourg) itd. Martinović je kao solist nastupio sapreko šezdeset različitih orkestara, među kojima su simfonijski orkestri Berlina, Istanbula, Helsingborga, Meksika, Tajlanda, Plovdiva, Harkova, Huareza, Montereja, Makedonije, Beograda; radijski simfonijski orkestri Češke i Srbije; komorni orkestri Viotti, konzervatorijuma Čajkovski, Kalingrada, Gudači sv. Đorđa, Dušan Skovran, Young European Soloists. Ostvario je suradnju s dirigentima kao što su Aleksandar Rahbari (A. Rahbari), Andres Mustonen, Emil Tabakov, Peter Sundkvist (P. Sundkvist), David Porceline, Vilijam Nol (W. Nol), Aleksandar Ostrovski (A. Острoвский) i dr. Osnivač je i član KotorArt trija zajedno s violinistom Romanom Simovićem i klarinetistom Aleksandrom Tasićem. Ostvario je trajne snimke za brojne radio-televizijske kuće, kao i dva kompakt-diska – sa Goldberg varijacijama Baha, odnosno s djelima Bah/Tauziga, Mocarta, Šopena, Bramsa i Prokofijeva. Jedan je od osnivača Festivala KotorArt i direktor glazbenog programa. Zaposlen je u zvanju redovnog profesora za glavni predmet klavir, na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.