Zbor „Sempre Allegro“ iz Rijeke održao koncert u Baru

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. srpnja 2023. - 11:31
Autor: 

Sinoć je  na platou ispred Dvorca kralja Nikole, Mješoviti pjevački zbor „Sempre Allegro“ iz Rijeke upriličio koncert „Evropska prijestonica kulture 2020. gradu Baru 2023“.

Zbor „Sempre allegro“ treći put je u Crnoj Gori, a prvi u Baru. Repertoar su, po riječima dirigentice  i osnivačice, Helge Dukarić Dangubić, prilagodili ljetnom umjetničkom festivalu kakav je „Barski ljetopis“.

„Krenuli smo sa gospel pjesmama i popularnim obradama, nastavili sa svojevrsnom himnom Primorsko-goranske županije, kraja iz kojeg dolazimo, da bismo nastavili sa Kaplanovim „Gajardom“  te Oliverom Dragojevićem... Ovaj amaterski  zbor konstantno podiže ljestvicu više prijavljujući se na razne međunarodne festivale, natječući  se i osvajajući najviša odličja i pjevački i u konkurenciji dirigenata“, kazala je Dukarić Dangubić, izrazivši zadovoljstvo nastupom kao i načinom na koji ih je publika prihvatila.

Dukarić Dangubić je zbor osnovala 2014. godine okupivši zaljubljenike u glazbu i zborsko  pjevanje. Kroz svoj program, ovaj zbor njeguje i promovira  kulturno stvaralaštvo matičnog područja, riječke, istarsko-primorske i, uopće, hrvatske glazbene  baštine, ali i djela svjetske zborske  literature.

Koncert u Baru organizirao je Savez Crnogoraca Hrvatske iz Rijeke. Barane i goste pozdravio je, u ime organizatora, predsjednik Saveza, Ljubo Radović, zahvalivši na gostoprimstvu predsjedniku Općine Bar Dušanu Raičeviću, JU Kulturni centar i TO Bar. Podsjetio je kako je suradnja s  Barom iznjedrila 32 manifestacije – likovne, muzejske, zatim književne večeri, okrugle stolove, znanstvene skupove, a ima ih i iz oblasti lova, pčelarstva, maslinarstva, na nivou razmjene iskustava u cilju unapređenja različitih djelatnosti.

„Od 1993. cilj je da se organizuje što više manifestacija radi uzajamnog upoznavanja dvije domovine i stvaranja osjećaja zajedničkog kulturnog prostora gdje ljudi mogu djelovati i osjećati se bliskim i svojim. Imamo podršku brojnih organizacija i institucija. A mi to pravdamo na dosta dobar način i imamo povjerenje dočim se najveći broj naših programa prihvata za sufinansiranje“, istakao je Radović, zaključujući da dok god diše „crnogorski duh u Crnoj Gori postojaće i kulturna veza između njihove dvije domovine – Crne Gore i Hrvatske.“

Autor: Studio Media Pro