15. Tivatska regata UNA Montenegro Cup

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 20. travnja 2021. - 17:59
Autor: 

„U organizaciji JK Delfin, UNA Montenegro i MM Sailing Team iz Kotora, proteklog vikenda jedreno je drugo izdanje Virtuelne Tivatske regate, koje je okupilo online 32 jedriličara iz svih gradova Boke. Dok je virtuelno takmičenje prošle godine poslužilo da se ne prekine kontinuitet, ove godine je samo uvertira za 315.izdanje Tivatske regate, koje je zakazano za nedjelju, 25.april. Kao i Tivatska, tako je i Virtuelna Tivatska regata atraktivna prije svega zbog svoje rute, koju je kotorski jedriličar Filip Franović vjerno prenio u softver video simulacije VirtualSkipper5, pa su se takmičari i online nadmetali na potezu od Ponte Seljanova, oko Gospe od milosti, kroz tjesnac Ralo, pa prema Peraškim otocima, odakle nazad na cilj na Ponti Seljanova. II Virtuelna Tivatska regata jedrena je u nedjelju, 18.aprila. Najbržim brodom je upravljao Danilo Jončić, mlada nada JK Delfin, kojem je pripala zanimljiva nagrada- Bitcoin u vrijednosti od 100 eura. Danilo je pretekao i samog Filipa Franovića, za kojim je u cilj stigao njegov brat Petar. Zanimljivost sa II Virtuelne je nagrada za posljednje mjesto, poklon Delfinovog meštra od inicijative, Eldina Omeragić. Obavezu da skuva fažolu na čukalj nagradnog pršuta u prostorijama kluba ima mama mladog jedriličara kotorskog Lahora, Marina Čižeka. Tivatska regata UNA Montenegro Cup slovi za prvu proljetnu feštu JK Delfin, ali i cijele jedriličarske zajednice Crne Gore. Regata je više od samog takmičenja, jer je zahvaljujući njoj kroz prethodnih deceniju i po, pored individialnog, u klubu njegovano i ekipno jedrenje. Ono znači vrata za sve mlade jedriličarske snage, koje u ovom sportu potencijalno nalaze i buduće zanimanje. Sa insistiranjem na ekološki odgovornom odnosu prema prostoru i zajednici, Delfin sada ima još jedan zadatak- promociju Safe Destinations principa, koje će upravo prikazati u organizaciji ovogodišnje, 15. Tivatske regate“ – stoji u priopćenju organizatora.

Kompletna komunikacija odvija se online, prijave uz potvrdu plaćene kotizacije dostavljaju se putem e-maila tivatskaregata@jkdelfin.me. Brodovi se nalaze na startnoj liniji u nedjelju, 25.4., točno u podne, kada će biti sviran start. Raspis regate i detaljne informacije naći ćete na sajtu JK Delfin, upućuje Organizacijski odbor Tivatske regate.

“Jedrenje jeste sport, ali je i veoma interesantan segment turizma, koji ima veliki potencijal u uslovima pandemije. Kruzing jedrenje je način da na potpuno bezbjedan način putujete i upoznajete destinacije, a Boka je idealna jedriličarska destinacija. Koliko sportski, toliko i rekreativno. Kompletan program regate će se odviti na moru. Na cilju ćemo svaki brod ovjenčati lovorovim vijencem i nagradama, jer smo zbog teme kampanje BudiOptimist ove godine svi koji učestvujemo pobjednici. Nakon cilja planirana je promenada jedrilicama duž obala grada tako da ćemo imati i feštu, koja je bitan segment Tivatske regate ali na moru. Svi zajedno, a svako od nas na svom brodu, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama,” objašnjava Ivan Lučić, član Organizacijskog odbora.

Tivatsku regatu prati i Delfinova kampanja BudiOptimist. Ovom prilikom kompletan prilog od kotizacija, a ona je svega 10 eura po članu posade, ide u fond za podršku cijenjenom komšiji iz Baošića, jednom od najstarijih bokeljskih klubova, JK Jovo Dabović.

“Lijepu sportsku i lokalnu priču okrenutu djeci pričaju naši prijatelji u Baošićima, i nama je gušt što smo im u prilici pružiti podršku. Sav prihod od kotizacija ide za nabavku brodova klase Laser, koji nedostaju kako bi njihovi takmičari napredovali u skladu sa svojim dokazanim mogućnostima. Cilj svih naših ciljeva je ojedrena ekološka Boka,” poručuju iz Delfina uz poziv na doček još jedne sezone na moru- 15. izdanje Tivatske regate UNA Montenegro Cup.

“Podsjećamo građane i goste da regatu gotovo cijelom rutom mogu pratiti sa tivatskih obala. Želimo svima puna jedra i pogodne vjetrove. Jedriti se mora.”