7. godina Regate tisuću otoka

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. rujna 2019. - 9:04
Autor: 

7. Regata tisuću otoka na kursu od Rijeke do Tivta i nazad bit će održana od 19. do 29. rujna - regata koja prolazi između više od 1000 jadranskih otoka jedri se na kursu za koji se može reci da je najbolji za navigacijske regate, koji priroda može dizajnirati.

Format regate ostaje isti kao i u prethodnim godinama: regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati da jedre samo prvu etapu, samo drugu etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. Prva etapa starta u nedjelju, 22. 9., iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u marini Porto Montenegro.

Uzduž rute od 280 NM, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između otoka i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaljeva Boke kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom širom svijeta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu, 25. 9., flota starta u četvrtak, 26. 9., u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu.

Prije starta druge etape, zakazana je i Regata 1000 otoka + 2, u srijedu, 25. 9., u akvatoriju Boke kotorske, sto je idealna prilika za sve lokalne jedriličare da se natječu u domaćem akvatoriju s internacionalnim jedriličarima, a s druge strane sjajna prezentacija zaljeva Boke kotorske gostujućim jedriličarima.

Rekorde obje etape priznate od World Speed Sailing Record Council-a od 2015. drži mađarski Wild Joe s 27h 24m i 5s u prvoj etapi s prosječnom brzinom od 10.14 cv, te 32h i 45s u drugoj etapi uz prosječnu brzinu od 8.86 cv što je novi izazov za sudionike Regate tisuću otoka i prilika za ulazak u spisak svjetskih jedriličarskih rekorda.