Blaženko Lacković zaključio karijeru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. svibnja 2020. - 6:39
Autor: 

Jedan od najboljih hrvatskih rukometaša Blaženko Lacković (39) objavio je prekid uspješne igračke karijere.

Bio je olimpijski pobjednik, svjetski prvak, pobjednik Lige prvaka, prvak Njemačke, Hrvatske i Makedonije, a sada nastavlja raditi kao pomoćni trener u Hamburgu.

"Nakon dugih 23 godina karijere, ponosan mogu zaključiti jedno poglavlje i započeti drugo. Uživao sam u svakom provedenom trenutku na terenu. Naučio da samo trudom, radom i odricanjem mogu biti svakim danom bolji. Posebno sam ponosan na vrijeme provedeno u reprezentaciji, za koju sam uvijek igrao sa srcem," poručio je Lacković na Instagramu.

U 23 godine igračkog staža promijenio je sedam klubova. Igrao je za Novi Marof, Varteks Varaždin, Zagreb, Flensburg Handewitt, HSV, Vardar i THW Kiel osvojivši ukupno 18 klupskih trofeja.

Za reprezentaciju je upisao 195 nastupa i postigao 571 pogodak osvojivši 10 medalja. Bio je olimpijski, svjetski i mediteranski prvak. Jedino na europskom prvenstvu nije stigao do zlata.

"Najveća hvala mojoj supruzi Nikolini koja je moja najveća podrška i oslonac. Isto tako zahvaljujem mojoj djeci koji su moja velika motivacija. RK Novi Marof, RK Varteks Varaždin, RK Zagreb, RK Metković, SG Flensburg Handewitt, HSV Hamburg, Vardar Skoplje, THW Kiel i na kraju svom Hamburgu, zahvaljujem što su bili predivni dio mog putovanja. Hvala i mojim suigračima-prijateljima, trenerima, navijačima, fizioterapeutima, doktorima i zaposlenicima klubova. Nimalo tužan, naprotiv, pun samopouzdanja preuzimam novu ulogu pomoćnog trenera u Hamburgu. Veselim se kao i uvijek novim izazovima," dodao je "Lac".

U dresu Zagreba bio je trostruki prvak i trostruki pobjednik kupa Hrvatske, u dresu HSV-a je osvojio Ligu prvaka (2013), njemačko prvenstvo i kup, te dva Superkupa. Do finala Lige prvaka je stigao i s Flensburgom 2007. izgubivši u finalu od Kiela. Ipak, i s Flensburgom je osvojio jedan trofej, njemački Kup.

Kup je osvojio i u Kielu, dok je s Vardarom po dva puta slavio u prvenstvu i kup, a jednom u SEHA ligi. U 11 godina Bundeslige igrao je tri vjerojatno najveća njemačka kluba, što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. U elitnom razredu njemačkog rukometa u nepunih 300 utakmica (292) zabio je 919 pogodaka.

Posebne stranice svog rukometnog puta Lacković je ispisao u najdražem dresu, onom hrvatske reprezentacije.

Za reprezentaciju je igrao od 2001. do 2013. osvojivši čak deset medalja.

Najveći uspjeh ostvario je 2004. U Ateni osvojivši olimpijsko zlato, dok je u Londonu 2012. bio brončani. Ima i svjetsko zlato iz Portugala 2003. te još dva svjetska srebra i broncu.

Na Europskim prvenstvima je osvojio dva srebra i broncu, a ima i zlato s Mediteranskih igara u Tunisu 2001.

SVE MEDALJE BLAŽENKA LACKOVIĆA:

 OLIMPIJSKE IGRE:

2004: ZLATO (ATENA)

2012: BRONCA (LONDON)

 SVJETSKA PRVENSTVA:

2003: ZLATO (PORTUGAL)

2005: SREBRO (TUNIS)

2009: SREBRO(HRVATSKA)

2013: BRONCA (ŠPANJOLSKA)

 EUROPSKA PRVENSTVA:

2008: SREBRO (NORVEŠKA)

2010: SREBRO(AUSTRIJA)

2013: BRONCA (SRBIJA)

 MEDITERANSKE IGRE:

2001: ZLATO (TUNIS)

(Hina)