Boćari iz Tivta žele medalju u Taragoni

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 25. lipnja 2018. - 11:19
Autor: 

Ugled Crne Gore na Mediteranskim igrama u Taragoni branit će Miroslav Miro Petković i Dejan Stjepčević selektor, koji će imati dvostruku ulogu jer će biti i igrač u Španijolskoj.

Miro Petković, momak koji spada u sam krem svjetskog boćanja natjecat će se u disciplini precizno gađanje i rafi, a selektor Stjepčević će se isprobati u disciplini petanka. Discipline rafa i petanka su relativno nove na ovim prostorima, ali su izuzetno zastupljene u ostalim krajevima svijeta, pa će sigurno biti u sklopu Olimpijskih igara na kojima bi boćanja trebalo debitirati 2024. godine u Parizu.

Petković je skroman momak koji se može pohvaliti da je u dosadašnjoj karijeri na velikim natjecanjima osvojio: zlato na Mediteranskim igrama 2009. godine, zlato i srebro na SP iste 2009. godine, srebro na EP u Tivtu 2010. godine, srebro i broncu na SP 2011. godine, srebro i broncu na SP 2013, uz srebro na Mediteranskim igrama iste godine, srebro na EP 2015. godine, zlato i srebro na SP 2016. godine i dva zlata na Igrama malih zemalja 2017. godine. Prošle godine Petković je osvojio brončanu medalju na SP u Maroku. Miro Petković je s ekipom “Palma” iz Tivta aktualni šampion Crne Gore i uskoro će igrati u Ligi šampiona, a slavio je i na tradiconalnoj Boćarskoj olimpijadi koja se u Tivtu organizira od 1952. godine.

“Na svako veliko takmičenje idem sa željom da osvojim medalju. Tako je i uoči Mediteranskih igara u Taragoni. Konkurencija je zaista paklena. Mediteranske igre po kvalitetu nisu slabije od Evropskog prvenstva, a nisu daleko ni od Svjetskog jer većina najboljih igrača planete dolaze upravo iz zemalja koje učestvuju na Mediteranskim igrama. Primarna disciplina mi je precizno gađanje, a za rafu ćemo vidjeti. Biće zanimljivo u svakom slučaju, a dobar je znak, jer pokazuje da je pojavljivanje boćanja na Olimpijskim igrama u Parizu realnost”, rekao je za Sport Klub Miroslav Petković.

Na riječi, velikog asa svjetskog boćanja nadovezao se selektor Dejan Stjepčević koji će na Mediteranskim igrama imati priliku možda osvojiti medalju i kao igrač.

“Miro je glavni adut i od njega treba očekivati medalju. Petković je odavno stekao ime u svijetu boćanja i na svakom velikom takmičenju slovi za favorita. Međutim, boćanje je jako težak i nepredvid sport. Uglavnom nijanse odlučuju o tome ko će se dokopati pobjedničkog postolja. Bolje reći milimetri. Petković ima priliku da na trećim uzastopnim Mediteranskim igrama osvoji medalju. To je uspjeh vrijedan divljenja jer se Igre održavaju na svake četiri godine i taj podatak samo pokazuje kakav kvalitet posjeduje Petković jer je nevjerovatno teško dvije decenije biti u svjetskom vrhu”, naglasio je Dejan Stjepčević koji će se natejcati u disciplini petanka.

Boćari iz Tivta put Taranage kreću zajedno s vaterpolistima koji su u subotu osvojili zlatnu medalju na finalnom turniru Svjetske lige.