Crna Gora prvi put domaćin Europskog prvenstva u jedrenju

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 15. svibnja 2021. - 16:23
Autor: 

„Luštica Bay i službeno postaje novo stjecište jedriličara – po prvi put u Crnoj Gori okupljaju se najbolji evropski takmičari u ovom prestižnom sportu, djevojke i mladići do 21 godine starosti koji se takmiče u olimpijskoj klasi ILCA. Evropsko prvenstvo će se održati od 9. do 16. juna, a ljubitelji jedrilica će imati priliku da uživaju u bravurama mladih morskih vukova na talasima Jadrana, u prelijepom akvatorijumu zaliva Trašte, kao i u neodoljivom ambijentu naselja Luštica Bay“.

U partnerstvu s Jedriličarskim klubom „Delfin” (JK Delfin) iz Tivta i EurILCA (evropski ogranak Međunarodne asocijacije klase ILCA), nova Marina Luštica Bay ugostit će brojne natjecatelje  i posjetitelje koji će tijekom osam dana kvalifikacija i finalnih  trka uživati u prirodnim ljepotama Boke kotorske i raznovrsnim sadržajima integriranog naselja Luštica Bay.

„Podrška Luštice Bay mladim entuzijastima jedriličarima JK Delfin traje već nekoliko godina, a do sada je održano više regata koje su doprinijele afirmaciji jedrenja u Crnoj Gori. Na taj način se postepeno ostvaruje i naša zajednička vizija izgradnje Tivta kao prepoznatljive destinacije za evropske i svjetske nautičare i takmičenja. Činjenica da smo preuzeli organizaciju Evropskog prvenstva za mlade jedriličare u olimpijskoj klasi ILCA u godini koju i dalje karakterišu neizvjesnosti u pogledu globalnog razvoja turizma, najbolji je dokaz da smo uspjeli da pozicioniramo Lušticu Bay  kao nezaobilaznu destinaciju na jedriličarskoj mapi“, priopćio  je u ime Luštice Development, Filip Džons (Philip Jones), direktor Orascom Marina Management.

Na Europskom prvenstvu se očekuje više od 180 jedriličara iz 40 zemalja, koji će odmjeravati snage ususret kvalifikacijama za Olimpijske igre 2024. godine.

„Takmičari i takmičarke od 17 do 20 godina starosti biće akteri ovog događaja – takmičenje ILCA6 se održava za žene, a ILCA7 za muškarce do navršene 21 godine.Registracija takmičara se odvija 9. i 10. juna. Kvalifikacije traju tri dana, od 11. do 13. juna, a zatim slijede tri dana finalnih nadmetanja, od 14. do 16. juna. Kulminacija prvenstva je ceremonija dodjele nagrada pobjednicima koja će se održati završnog dana prvenstva. U žiriju su renomirani međunarodni nautičari. Tokom prvenstva će biti sprovedene sve mjere predostrožnosti u skladu sa epidemiološkom situacijom.Prethodno će, od 4-6 juna, u Luštici Bay biti održano Otvoreno prvenstvo Crne Gore za klasu ILCA što će dio učesnika Evropskog prvenstva iskoristiti kao test.Luštica Bay pruža takmičarima, gostima i posjetiocima jedriličarskih takmičenja izuzetan ugođaj, istinsko zadovoljstvo za sva čula, i niz sadržaja i kreativno osmišljenih manifestacija u kojima će se relaksirati prateći trke sa kopna. Nakon uzbudljivih takmičenja, mogu se gustirati najfiniji gastronomski specijaliteti u brojnim barovima i restoranima pored obale mora, ili se prošetati naseljem uz posjetu odabranim buticima i trgovinama. Opuštanje na prelijepim plažama duž sedam kilometara obale, u zaleđu bujnog zelenila, obećava nezaboravno iskustvo. Pored prirodnih ljepota, Luštica Bay nudi izazov i avanturu, te se ljubitelji nautičkih sportova i adrenalinskih užitaka mogu oprobati i u dinamičnim vodenim sportovima poput ronjenja, jet-skija, veslanja, jedrenja i vožnje kajaka, ili aktivnostima poput istraživanja pješačkih staza, planinarenja i vožnje biciklom unutar mreže uređenih prirodnih staza. Luštica Bay se nalazi u neposrednoj blizini rezervata prirode Solila u Tivtu, koji je prošle godine neprofitna organizacija Green Destinations proglasila jednom od najboljih održivih destinacija na svijetu. Uzbuđenja tokom Evropskog jedriličarskog prvenstva su zagarantovana, kako na moru tako i na kopnu“ – stoji u priopćenju.

 

Fotografije: Luštica Bay / JK Delfin