Delfinova godina jubileja

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 22. siječnja 2021. - 9:49
Autor: 

Jedriličarski klub Delfin dobitnik je nagrade za najbolji sportski klub u Tivtu u 2020. u izboru Sekcije sportskih novinara Radio Tivta. Iako je 2020. godina za cijeli svijet značila posustajanje i odustajanje, jedriličari JK Delfin su prihvatili izazov i uspjeli  uhvatiti  dobre vjetrove i realizirati  veliki broj planiranih aktivnosti.

Natjecateljska ekipa odjedrila je ukupno 19 regatnih dana na održanih 11 regata državne lige, osvojila 4 titule državnih prvaka i ukupno 82 trofeja. Nikola Golubović je otvorio sezonu na pobjedničkom postolju na Europa Cup-u na Hvaru i pred početak Covid 19 sezone osvojio je zlatnu medalju na Velikoj nagradi Mornara u Splitu. Sudjelovao  je na Europskom prvenstvu za klasu Laser 4.7 u Portugalu u kolovozu. 

Tivatski Delfin osnovan je 20. 1. 1951. i stoga je 2021. Delfinova godina jubileja. U godini velikog jubileja klub će raznim događajima obilježiti 70 godina kontinuiranog rada. U pripremi je fotomonografija kluba, a u upravi se nadaju da će epidemiološka situacija omogućiti organizaciju svečane Skupštine, kulturnih i revijalnih sportskih programa kako bi bogata povijest kluba bila na najbolji način predstavljena lokalnoj i široj zajednici i okupila stare i nove članove i prijatelje kluba.

Pored očuvanja kulturnog nasljeđa, razvoja sportskog jedrenja i postignutih izuzetnih rezultata kruna jubileja je domaćinstvo Europskog prvenstva za klasu Laser do 21 godine koje Delfin organizira ovoga ljeta i Europa Cup u krajem godine. Dugogodišnjim sudjelovanjem  na vrhunskim međunarodnim natjecanjima jedriličari su  stekli  povjerenje Europske federacije za klasu Laser, pozicionirali su naš grad na mapu značajnih jedriličarskih destinacija, a Boki i Crnoj Gori dali priliku  predstaviti se  izuzetne prirodne potencijale za dalji razvoj jedrenja. I kao sporta, a  i kao izuzetnog unosnog vida sportskog  turizma.

Kroz decenije trajanja Delfin prevazilazi okvire klasičnog sportskog kluba, objašnjava predsjednik dr. Frano Tripović: „Godinama se u klubu stvaraju uspješni jedriličari, treneri i bilježe odlični rezultati. U istoriju kluba upisana su imena izuzetnih brodograditelja i čuvara nautičke kulture grada, pa je klub receptivno mjesto za sve ljude koji žive za more i od mora. Klub je povezao  kreativce, volontere, meštre od kužine, fotografe, hroničare. Svi oni skupa stvaraju ambijent koji je za najmlađe Tivćane ne samo škola jedrenja nego i osnovna pomorska škola u kojoj mediteranska kultura življenja jedri punim jedrima.”

Delfin se može pohvaliti sve većim brojem polaznika škole jedrenja iz godine u godinu. U tom smislu posebno je značajna 2020. godina kada djeca nisu imala nikakve socijalne sadržaje tijekom sedam mjeseci, klub je prirodu individualnog sporta iskoristio kao prednost i najmlađima, osim izučavanja pomorskih vještina pružio radost druženja i zajedništva tijekom cijelog ljeta i pružio priliku  sačuvati odgovornost prema obvezama. 

Kao i nakon svake sezone Delfin i u 2021. ulazi s ojačanom natjecateljskom  ekipom, ali i velikim brojem planova i obveza kako bi zajedno sa Tivtom obilježio svoj jubilej.

„Imamo izuzetno perspektivnu generaciju, koja apsolutno zaslužuje daleko veću finansijsku podršku kako bi imali kontinuitet u razvoju i ostvarili željene rezultate. Delfin se nada da planovi međunarodnih takmičenja neće biti dovedeni u pitanje, kako regata planiranih u Crnoj Gori tako i onih za koje se spremaju najperspektivniji takmičari kluba.”, rekao je trener JK Delfin i selektor Crne Gore Ilko Klakor i nastavio: „Posljednjih mjesec i po dana prošle godine ugrabili smo da realizujemo pripreme u Splitu i na Malti uz podršku Ministarstva sporta. Ilija je imao priliku da trenira sa najboljim jedriličarima na planeti, Stipanovićem, Kontidesom, Jurišićem, našim Milivojem Dukićem i jedriličarima iz Britanije, Mađarske, Rusije. Za mene je takođe veliko iskustvo rad sa vrhunskim trenerima, posebno sa Jozom Jakelićem, koji je nedavno izabran za najboljeg trenera Hrvatske u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, iznjedrio je šampione Evrope i svijeta, osvajače olimpijskih medalja. Učimo od najboljih, sarađujemo i treniramo sa klubom Mornar iz Splita, koji spada u sam vrh svjetskog jedrenja.“

Ilija Marković je prospekt Delfina i Crne Gore za OI u Parizu, spada u grupu najtalentiranijih  jedriličara Europe. Višestruki šampion države u svim klasama ima 19 godina, a iza sebe sudjelovanje na seniorskom šampionatu Europe i seniorskom Svjetskom prvenstvu i čitav niz uspješnih nastupa na međunarodnimnatjecanjima - bio je 21. na Svjetskoj rang listi najboljih mladih jedriličara u klasi Laser 4.7, na Europa Cup- u u Ieru osvojio je zlatnu medalju u konkurenciji do 16 godina, zlato na „Olympic Sailing Week“ u Splitu i na Velikoj nagradi Mornara. U klasi Radial je osvojio zlatnu medalju na Europa Cup na Hvaru.

Odlične rezultate postiže u klasi Laser Standard. Na Europskom prvenstvu u Poljskoj za jedriličare do 21 godine, sa tada 16 godina, osvojio je 13. mjesto, nedugo zatim zlato na Europa Cup - u Italiji u konkurenciji do 19 godina i broncu do 21 godine, odnosno 12. mjesto u generalnom plasmanu. Osvojio je zlatnu medalju na Europa Cup - u na Hvaru i Velikoj nagradi Opatije. Na Otvorenom prvenstvu Hrvatske i na Balkanskom prvenstvu u Grčkoj bio je četvrti, a na Balkanskom prvenstvu u Tivtu peti.

Golubović je sa svojih 16 godina stvorio sjajnu nisku uspjeha. Šampion Crne Gore u klasi Optimist bio je četiri puta. Dominaciju je nastavio i u klasi Laser 4.,7, aktualni je šampion Balkana i dva puta nosilac titule prvaka Crne Gore. Osvojio je zlatnu medalju u konkurenciji jedriličara do 16 godina na Otvorenom prvenstvu Hrvatske, stigao je do zlatne medalje na Velikoj nagrada Mornara u Splitu i apsolutni je pobjednik na Europa Cup na Hvaru. U prošloj godini je opravdao očekivanja na Europskom šampionatu u Portugalu, gdje se izborio za zlatnu grupu u kojoj su se nalazili jedriličari koji su se borili za pobjedničko postolje.

Novi adut je Pavle Musić, neprikosnoveni šampion Crne Gore u klasi Optimist u posljednje tri godine. Nedavno je prešao u klasu Laser 4.7, odlučan u namjeri da nastavi s odličnim rezultatima.

„Delfin još jednom dokazuje svoju krilaticu „Jedriti se mora“, pa i u situacijama kada nam vjetrovi nisu nakloni. Jedra su izgradila Boku kojoj se danas divimo a jedrenje kao najunosniji vid sportskog turizma daće joj novu razvojnu priliku u budućnosti, vjeruju u tivatskom sedamdesetogodišnjem klubu“ – poručuju iz Kluba.