Ilija Marković na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u Danskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 02. kolovoza 2018. - 8:35
Autor: 

Ilija Marković, jedriličar JK Delfin iz Tivta u klasi Laser sudjeluje na Svjetskom prvenstvu u jedrenju od 2. 8. do 12. 8.,  a domaćin je Aarhus, Danska. Ovo je najveća regata pred OI gdje se okupljaju najbolji jedriličari planete i osvajaju prve norme za Olimpijske igre u Tokiju. Prvo jedrenje je na programu sutra, u petak, 3. 8. Jednom u četverogodišnjem ciklusu organizira  se svjetsko za sve olimpijske klase u isto vrijeme na istom mjestu, te će Aarhus ugostiti 1200 jedriličara iz 100 zemalja svijeta  u 10 olimpijskih klasa.

Ilija je u olimpijsku klasu Laser Standard prešao početkom ove godine. Debitirao  je na Europskom šampionatu za seniore i bio je daleko najmlađi na smotri najboljih jedriličara Starog kontinenta.

Jedan od najvećih talenata planete je višestruki šampion Crne Gore u klasama Optimist, Laser Radial, Laser 4.7. koji na svjetskoj listi zauzima 21. mjesto na planeti.  Osvojio je više međunarodnih regata, a najvažniji su prvo mjesto u konkurenciji jedriličara do 16 godina na Europskom prvenstvu u francuskom Leru, zlatna medalja na "Olympic Sailing Week" u Splitu, zlatna medalja na Velikoj nagradi Mornara iz Splita.

Istovremeno u JK Delfin  održavaju se redovni treninzi za jedriličare u klasama Optimist i Laser. Njih očekuje u nedjelju regata u Baošićima, a 25.  i 26. 8.,  Delfin je domaćin regate Memorijal Spasić i Mašera. Punim intenzitetom radi i Škola jedrenja koja okuplja veliki broj djece. Veliki je odaziv djece iz Tivta,  ali i djece koja ljetuju u Tivtu. Jedrenje je idealan sport za svu djecu koja ljeto žele da provedu aktivno, nauče vještinu upravljanja jedrilicom i života s morem  i uživaju u morskim radostima sa svojim vršnjacima. Škola je organizirana u klasi Opitmist od ponedjeljka do četvrtka, za djecu od 7 do 14 godina i traje do 30. 8.