Kovač smijenjen, bez izbornika do 21. rujna

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. rujna 2015. - 9:36
Autor: 

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza smijenio je Niku Kovača s dužnosti izbornika reprezentacije. Ime novog izbornika bit će poznato do 21. rujna.

Kovačevo mjesto je postalo upitno nakon što je reprezentacija osvojila samo bod u dvije utakmice protiv Azerbajdžana (0:0) i Norveške (0:2) te time ugrozila izravni plasman na Europsko prvenstvo 2016.

Prije puta u Baku i Oslo nitko nije ni pomišljao da će doći ovakav dan. Rezultat je uvijek vodilja. Vrlo je bitno da odemo na Europsko prvenstvo, nastup u Francuskoj 1998. bio je povijesni. Nadam se da ćemo svi zajedno prebroditi ovu krizu i opet otići u Francusku. Nijedan izbornik ne može jamčiti plasman, ali vući ćemo na hrvatsku inteligenciju i hrvatskog trenera, a svi su hrvatski treneri u opservaciji, rekao je Šuker.


Prema medijskim nagađanjima, kandidati za izborničku funkciju su Ante Čačić i Nenad Gračan.

Vremena nema puno i zato pozivam na jedinstvo. Zabrinuti smo jer smo treći i nadam se da ćemo doći do prave osobe. Nešto na terenu nije bilo dobro, a nadam se da u zadnje dvije utakmice možemo osvojiti šest bodova te da Italija neće izgubiti od Norveške. Niko Kovač odluku je prihvatio kao džentlmen, dodao je Šuker.

Kovač je izborničku dužnost preuzeo u listopadu 2013. nakon ostavke Igora Štimca te je kroz dodatne kvalifikacije protiv Islanda odveo Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo u Brazil na kojemu je nakon poraza od Brazila i Meksika, uz pobjedu protiv Kameruna, reprezentacija natjecanje završila nakon prvog kruga natjecanja. Kovač je ukupno vodio Hrvatsku u 19 utakmica te je ostvario 10 pobjeda, pet neodlučenih rezultata i četiri poraza.

Prije nego što je postao izbornik A reprezentacije, Kovač je devet mjeseci bio izbornik mlade reprezentacije s kojom je imao stopostotni učinak.