Luka Modrić ušao u nogometnu povijest

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 03. prosinca 2018. - 23:52
Autor: 

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije postao je prvi nogometaš koji je u istoj godini proglašen najboljim igračem svjetskog prvenstva, te najboljim igračem svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije (FIFA) i France Footballa.

Premda je nogometa povijest puna velikana nitko do sada u istoj godini nije osvoji tri najvažnija pojedinačna priznanja. Luka je prvi koji je spojio nagrade za najboljeg nogometaša SP-a, FIFA-e i France Footballa.

Brazilci Ronaldo i Romario, Francuz Zinedine Zidane i Talijan Fabio Cannavaro osvojili su dvije od tri nagrade u istoj godini, a to nije uspjelo niti Argentincu Lionelu Messiju i Portugalcu Cristianu Ronaldu.

Naravno, kako sve nagrade nisu pokrenute u isto vrijeme to se odnosi na razdoblje od 1991. godine kada je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) prvi put službeno izabrala najboljeg nogometaša godine. Najbolji igrač svjetskog prvenstva službeno se bira od 1982. godine, dok je Zlatna lopta France Footballa prvi put dodijeljena 1956. godine.

Sve tri nagrade dijele se od 1991. godine, s tim da su od 2010. do 2015. France Football i FIFA zajedno dijelili nagradu. U tom razdoblju održano je sedam svjetskih prvenstava i samo je Luka spojio sve tri 'kante'.

       SP     FIFA   FRANCE FOOTBALL 

2018  MODRIĆ   MODRIĆ    MODRIĆ

      SP           FIFA/FRANCE FOOTBALL 

2014  Messi             C.Ronaldo
 
2010  Forlan             Messi

       SP    FIFA      FRANCE FOOTBALL 

2006  Zidane   Cannavaro  Cannavaro

2002  Kahn    Ronaldo     Ronaldo

1998  Ronaldo  Zidane     Zidane 

1994  Romario  Romario    Stoičkov