U Kotoru koncert kvarteta "Energie Nove”

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. svibnja 2014. - 10:35
Autor: 

kvartet “Energie Nove”

U koncertnoj dvorani Muzičke škole “Vida Matjan”,  u crkvi sv. Duha,  8.svibnja, četvrtak, u 20 sati concert priređuje  kvartet “Energie Nove”.

Kvartet ” Energie Nove " nastao je kao spoj četvoro muzičara koji su svirali u orkestru  ,,L'Orchestra della Svizzera Italiana".  Različitog međunarodnog porijekla i pobjednici brojnih takmičenja, članovi kvarteta imaju za sobom profesionalno iskustvo najvišeg  nivoa.  Okupili su se kako bi podijelili svoju strast, sa namjerom da prenesu zajednički ideal i dožive muziku kao kreativno i stimulativno istraživanje.

Svoje ime ,,Energie Nove" posuđuju od jednog italijanskog književnog časopisa iz ranih devedesetih  - Piero Gobetti -  koji vrlo dobro izražava karakter kvarteta i njegovu svrhu.

Blizak odnos sa ,,Radio della Svizzera Italiana" omogućio im je da snime kvartete Sergeja Prokofjeva,  objavljene pod nazivom ,,Dynamic". Pod istim nazivom objavljuju i naredno izdanje  kvarteta  Leoša Janačeka.

,,Energie Nove”, u intenzivnoj suradnji sa ,,Radio della Svizzera italiana", objavljuje niz programskih sadržaja posvećenih historiji kvarteta.

Također, kvartet surađuje sa televizijskom produkcijom ,,Televisione Svizzera" koja  je snimila Betovenove kvartete ( Beethoven op.74 i op.95),

U posljednje vrijeme surađuju sa pijanistom Ivom Pogorelićem, serijom koncerata posvjećenih Fryderycu Chopinu.

Zahvaljujući intenzivnom angažmanu, sa posljednje turneje u Njemačkoj, kao i sa festivala u Edinburgu vraćaju se sa brojnim pohvalama kritičara i publike. U planu imaju dva koncerta za ,,MiTo" - Milansko udruženje koncerata, kao i ciklus kvarteta Šostakovič  za  ,,GOG" iz Đenove.

Povodom obilježavanja 150 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Italije i Švicarske, pozvani su od strane Švicarskog konzulata u Milanu na izvanredan koncert, prilikom kojeg su im uručeni dragocjeni instumenti, , violine Guarneri del Gesù i Ceruti,  viola Amati i  violončelo Stradivari, čuvani u muzičkom centru  ,,Walter Stauffer"  u Cremoni.

Kvartet čine  violine Hans Liviabella, Barbara Ciannamea, viola Ivan Vukčević i violoncello Felix Vogelsang.