Maestral podario uvjete za spektakularne borbe na moru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. lipnja 2021. - 9:08
Autor: 

Otvoreno prvenstvo Europe u olimpijskim klasama za jedriličare do 21 godine, koje se održava u Tivtu, uvala Trašte, donio je veliku borbu na regatnom polju, istinski spektakl. Pretposljednji dan šampionata obilježile su spektakularne borbe najboljih mladih jedriličara Europe na izazovnom regatnom polju uz maestral, čija se jačina kretala od 10 do 20 čvorova. Jučerašnje regate odredile su plasman jedriličara u zlatnoj ili srebrnoj grupi klase ILCA 7, dok su djevojke u klasi ILCA 6 natjecanje i nastavile u jednakom sastavu, ali s nejednakim šansama da se domognu postolja.
Uvjeti na moru nisu zahtijevali odlaganja, te je uz stabilan vjetar odjedreno po tri regate u svim grupama.

Poslije spektakularnog petog dana, nakon tri trke u klasi ILCA 7 (jedriličari), prvo mjesto drži Julijan Hofman iz Njemačke, na drugom mjestu je Leopoldo Bareto Haške iz Španjolske, a na trećem Gutier Verhulst iz Švicarske. Isti redoslijed je za sada i na pobjedničkom postolju na otvorenom dijelu prvenstva, gdje od vaneuropskih zemalja nastupaju predstavnici Perua, Guatamale, Egipta i Kajmanskih otoka.
Od jedriličara iz regije, plasman u zlatnu grupu, izborili su crnogorski reprezentativac Ilija Marković i Božidar Golubić i Bruno Gašpić iz Hrvatskae.

Nakon prvog dana finala, Gašpić je na koti šest i može da se nada pobjedničkom postolju. Ilija Marković trenutno zauzima 28. poziciju, dok je Božidar Gulubić na 37. mjestu. Mladi crnogorski reprezentativac Stefan Anđelić, po prvi put na prvenstvu Europe, trenutno je 79. mjestu.
U klasi ILCA 7, za jedriličare do 19 godina, prvu poziciju drži Mihal Krasodomski iz Poljske, na drugom mjestu je Tomas Flašon iz Francuske, a na trećem Teodor Midlton iz Norveške.

Od jedriličara iz regije, Antun Tomašević (Hrvatska) je na 20. mjestu, njegov sunarodnjak Antonio Marendić na 21. Reprezentativac Srbije Danilo Bešićje25., a naš Stefan Anđelić trenutno se nalazi na 26. mjestu.
U klasi ILCA 6, posle pet dana jedrenja, a uoči posljednjeg dana natjecanja, prvo mjesto drži Marilena Makri s Cipra, djevojka koja će sudjelovati na Olimpijskim igrama u Japanu. Na drugom mjestu je Kjara Benini Florijani iz Italije, a na trećem Alesija Palanti iz Češke.

Od jedriličarki iz regije, Ursula Balaš (Hvatska) je 23., Kristina Boja (Srbija) je 32. Carla de Karina iz Hrvatske je 43., a Ana Jovanović iz Srbije zauzima 45. poziciju. Crnogorske debitantice u na međunarodnoj sceni u klasi ILCA 6, Jana Jakšić i Anja Lukšić iz hercegnovskog JK Jugole Grakalić su na 46., odnosno 47. mjestu rang liste.

Šampionat Europe se završava danas, 16. 6.. Slijedi još jedan dan velikih borbi za pobjednička postolja. Uvjete za kvalitetno nadjedravanje za što bolji plasman u završnici, shodno vremenskim prognozama, neće manjkati.