Otvoreno prvenstvo Europe u Olimpijskom jedrenju: Tivat dočekuje preko 150 najboljih svijeta

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 20. svibnja 2021. - 15:53
Autor: 

U organizaciji Jedriličarskog kluba Delfin i Europske ILCA federacije, u Luštici Bay u Tivtu će od 9. -16.6., bit će održano  održano Otvoreno prvenstvo Europe u klasi ILCA do 21 godine, koje će okupiti preko 150 jedriličara iz 30 zemalja Europe i svijeta. Partner i domaćin natjecanja u uvali Trašte je kompanija Luštica Development, a natjecanje  je financijski podržala Općina  Tivat.

U hotelu Čedi Luštica Bay (The Chedi Luštica Bay) danas je održana konferencija za medije, na kojoj su o organizaciji Otvorenog prvenstva Europe i značaju natjecanja iz sportske i perspektive jedrenja kao proizvoda sportskog turizma govorili direktor natjecanja, selektor crnogorske ILCA reprezentacije i glavni trener JK Delfin Ilija Klakor; predsjednik Općine  Tivat Željko Komnenović, predsjednik Crnogorskog jedriličarskog saveza Predrag Vukčević; direktor Uprave za sport Vasilije Lalošević;  direktorica Turističke organizacije Tivat Danica Banjević i menadžerica korporativnih komunikacija Luštice Bay Maša Radulović.

Crna Gora se zahvaljujući iznimnim rezultatima uspjela svrstati rame uz rame sa najvećim jedriličarskim zemljama svijeta, a priliku da organizira Europsko prvenstvo Tivat nije dobio slučajno, istakao je direktor natjecanja Ilija Klakor.

„Nakon dva odlaganja zbog pandemije u 2020, veoma smo zadovoljni što možemo potvrditi da su Delfin, Tivat i Crna Gora ovoga juna domaćini Otvorenog prvenstva Evrope za klasu ILCA do 21 godine. Organizacija šampionata je posljedica velikog iskoraka koji je jedrenje u Crnoj Gori napravilo u rezultatskom i organizacionom smislu. Prije dvije godine smo organizovali Balkansko prvenstvo, sada smo dobili šampionat Evrope, a vrlo brzo ćemo biti i organizatori EvropaKupa,“ istakao je Klakor.

JK Delfin ove godine obilježava 70 godina kontinuiranog rada na obuci mladih jedriličara, a organizacija predstojećeg Europskog prvenstva još je jedna potvrda njegovog sportskog kvaliteta, ali i snage da Tivat i Crnu Goru predstavi kao atraktivnu jedriličarsku destinaciju, poručio je predsjednik Općine Tivat, Željko Komnenović.

„Opština Tivat prepoznaje tu snagu i energiju koju Delfin nesumnjivo ima, a ona je od velikog značaja za popularizaciju sporta među mladima i djecom, za očuvanje kulture i načina života svojstvenih Tivtu, za stalnu promociju Tivta kao grada u kojem su svi jedriličari dobrodošli. Lokalna uprava će uvijek, bez zadrške, podržavati ovakve i slične aktivnosti i učiniti da svi zajedno budemo dobri domaćini i pretendenti na odličja,“ poručio je predsjednik Općine Tivat.

 „Izgradnjom Marina naselja Luštica Bay sa modernom marinom i neophodnom infrastrukturom, kompanija Luštica Development je otvorila potpuno novo jedriličarsko polje u Crnoj Gori, a možda čak i jedno novo jedriličarsko doba u Crnoj Gori. Tivatskim jedriličarima se samim tim i pružila priliku za izazovnije treninge na otvorenom moru. Kod nas, u uvali Trašte, pripremili su se za sjajne rezultate, što je sigurno doprinijelo prilici da organizujemo Evropsko prvenstvo u našem akvatorijumu,“ istakla je saradnju sa crnogorskim jedriličarskim klubovima Maša Radulović, menadžerica  korporativnih komunikacija Luštice Bay.

 Jedrenje je izgradilo Boku, jedrenje ima snagu da je povede putem održivog razvoja, riječi su predsjednika Crnogorskog jedriličarskog saveza, Predraga Vukčevića, koje je dodao da Europsko prvenstvo u uvjetima pandemije dokazuje poziciju i potencijale jedriličarskog sporta.

 „Zahvalni smo svim članovima JK Delfin, volonterima i sportistima, kao i institucijama i kompanijama koji su doprinjeli da se organizuje prvenstvo. Svi zajedno su uložili puno energije i želju za napredovanjem našeg sporta. Putokaz za uspješan rad je povezivanje  ljudi koji vole jedrenje, koji žive za more i od mora“ - poručio je predsjednik CJS, Predrag Vukčević.

Direktor Uprave za sport Ministarstva kulture, prosvjete, nauke i sporta Vasilije Lalošević, istakao je zadovoljstvo činjenicom da se Crna Gora upisuje na mapu prepoznatljivih jedriličarskih destinacija, kao i namjeru Uprave da podrži ovaj sport.

"Biće ovo još jedna prilika da promovišemo Crnu Goru kroz sportsku djelatnost i aktivnost, ali i da je podstičemo i razvijamo, posebno kod mladih ljudi. Naše prelijepo primorje biće domaćin najboljim mladim jedriličarima Evrope, pa je i to dodatna prilika da se prezentuju svi turistički potencijali", ocijenio je Lalošević.

Tivat je već poduzeo značajne korake u brendiranju destinacije po kriterijima  globalne platforme Green Destinations, a JK Delfin sa svojim aktivnostima otvara prostor za brojne nove aktivnosti unutar tog projekta, naglasila je direktorica Turističke organizacije Tivat Danica Banjević.

„Evropsko prvenstvo u jedrenju predstavlja izuzetno značajan događaj za promociju Tivta i Crne Gore kao turističke destinacije, usmjerene na razvoj sportskog i aktivnog turizma i održivog razvoja. Ovo je prvi događaj u destinaciji gdje ćemo kao organizatori voditi računa o ekološkim aspektima, smanjenju upotrebe plastike i plastičnog otpada, što će imati veliki značaj u procesu pristupa destinacije programu Green Destinations. Prednost organizovanja ovakvih događaja je što i u normalnim okolnostima ova vrsta događaja ima značajnih ekonomskih benefita za destinaciju, a naročito sada nakon ponovnog uspostavljanja putovanja,“ rekla je Banjević, naglasivši da su sudionici međunarodnih smotri budući promoteri destinacije.

„Od jedriličara i jedriličarki koji će braniti ugled Crne Gore očekujem da pruže maksimum. U konkurenciji takmičara koji će se boriti za mjesto na Olimpijskim igrama u Parizu, teško je obećavati borbu za medalju, ali maksimum na regatnom polju možemo da obećamo,“ poručio je sa pozicije selektora crnogorske ILCA reprezentacije direktor natjecanja Ilija Klakor.

 Klakor je dodao da će u svakom segmentu organizacije na natjecanju  biti strogo primjenjivane sve mjere prevencije od širenja infekcije COVID-19.

Otvorenom prvenstvu Europe za klasu ILCA do 21 godine prethodi Otvoreno prvenstvo Crne Gore, koje će se u akvatoriju zaljeva Trašte održati od 4.6 -6.6. Za sada je, osim  domaćih natjecatelja, sudjelovanje na regati u Luštica Bay potvrdilo nekoliko jedriličara iz Francuske i Hrvatske, istakli su iz JK Delfin zahvalivši kompaniji Luštica Development na domaćinstvu i podršci. Pozvali su medije, turističku i sportsku javnost da isprate predstojeće regate i doprinesu da što ljepše slike bijelih jedara duž crnogorskih obala odu u svijet.  

 Foto: Luštica Bay