Podvig jedriličara Crne Gore na Balkanskom prvenstvu

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 11. rujna 2019. - 8:20
Autor: 

Završeno je 52. Balkansko prvenstvo u jedrenju. Ljubitelji sporta i jedrenja u Crnoj Gori mogu da budu ponosni, jer je domaćin prvog velikog međunarodnog natjecanja u povijesti kada su sportske klase u pitanju osvojio šest medalja, pet zlatnih i jednu srebrnu. Ulogu junaka, prigrabili su Milivoj Dukić, Nikola Golubović i Danilo Jončić, odlični su bili Pavle Musić i Viktor Lesjak,  koji su u izuzetno jakoj konkurenciji u klasi Optimist stigli do zlatne grupe, a tragičar je bio Ilija Marković,  koji je zbog prestupa u posljednjoj regati klase Laser Standard ostao bez medalje koju je već imao u rukama. U klasi Optimist u kojoj se natjecalo 105 jedriličara, zlatnu medalju je osvojio Dimitros Bitros iz Grčke, srebrna medalja je pripala Aleksandrosu Piperakisu, a slavlje Grka, kompletirao je Aleksandros Joanidis koji je osvojio treće mjesto i brončanu medalju. Stefan Yuill iz Srbije je bio sedmi, Pavle Musić iz Crne Gore je zauzeo 16. mjesto.

U konkurenciji jedriličarki, sve tri medalje u klasi Optimist su također pripale Grčkoj. Zlato je osvojila Elizabet Ana Vinters, srebro Kerkezu Jakovina, a broncu Evangelija Karageorgu.
Ali Pojraz Ozdemir iz Turske je prvi u konkurenciji jedriličara do 12 godina u klasi Optimist. Drugi je Kustal Guneš Karkmaz također iz Turske, a treći je Joanis Turnis iz Grčke.
Viktor Lesjak iz Crne Gore je 11.,  a njegov drug iz reprezentacije Petar Klakor je 21.
Kada je klasa Optimist u pitanju, zlatnu medalju u open djelu natjecanja osvojio je Dimitros Bitros iz Grčke, srebro je pripalo Josipu Tafri iz Hrvatske, a brončano odličje Aleksandrosu Piperakisu iz Grčke.
Zlatnu medalju u klasi Laser 4.7 osvojio je Nikola Golubović iz Crne Gore, srebrna medalja pripala je Jorgosu Papadakosu iz Grčke, a brončano odličje je također otišlo u Grčku zahvaljujući Jasanosu Kefalonitisu.
U konkurenciji jedriličarki prvo mjesto i zlatnu medalju u klasi Laser 4.7, osvojila je Sofia Rapti iz Grčke, srebro je pripalo Ani Jovanović iz Srbije, treća je Kristina Boja također iz Srbije.
Nikola Golubović iz Crne Gore je osvojio zlatnu medalju i u open djelu natjecanja u klasi Laser 4.7. Srebrna medalja je pripala Jorgosu Papadakosu iz Grčke, a brončana Jasanosu Kefalonitisu također iz Grčke. Ana Jovanović i Kristina Boja iz Srbije su osvojile peto i šesto mjesto.
U klasi Laser Radial prvo mjesto i zlatnu medalju u konkurenciji jedriličara, osvojio je Danilo Jončić iz Crne Gore, srebrna medalje je pripala Nikolasu Gikonisu iz Grčke, a treće mesto i brončana medalja Maksimilijanu Roski iz Rumunije. Stefan Anđelić iz Crne Gore, koji je poslije prvog dana bio drugi, Balkansko prvenstvo je završio na četvrtom mjestu.
Ebru Bolat iz Rumunije je osvojila zlatnu medalju u klasi Laser Radial, koja je olimpijska klasa kada su jedriličarke u pitanju. Srebrno odličje je pripalo Marijeli Nikolovoj iz Bugarske, dok je brončanu medalju osvojila Amalija Prevalengiju iz Grčke. Ksenija Joksimović iz Srbije je zauzela četvrto mjesto.
U open djelu natjecanja  kada je klasa Laser Radial u pitanju, zlatnu medalju je osvojila Ebru Bolat iz Rumunije, srebro je pripalo Danilu Jončiću iz Crne Gore, a bronca je otišla u Grčku zahvaljujući Nikolasu Gikonosu.
U olimpijskoj klasi za jedriličare Laser Standard, prvo mjesto i zlatnu medalju, osvojio crnogorski olimpijac Milivoj Dukić. Do srebrne medalje stigao je Aligizakis Leonidis iz Grčke, a Ivo Todorov iz Bugarske je stigao do brončane medalje, poslije velike greške Ilije Markovića koji je prestupio na startu posljednje regate, diskvalificiran je,  pa je na kraju Balkansko prvenstvo završio na petom mjestu, a imao je medalju u rukama. Nikola Banjac iz Srbije je bio četvrti.
Milivoj Dukić je osvojio zlatnu medalju i u open djelu natjecanja. Srebro je pripalo Aligizakisu Leonidisu iz Grčke, dok je bronca otišla u Kanadu, zahvaljujući Karimu Filahu. Božidar Golubić iz Hrvatske je bio peti, Nikola Banjac iz Srbije šesti, a Ilija Marković je osvojio sedmo mjesto.

Balkansko prvenstvo u jedrenju je završeno, a misli se već okreću ka narednom letu, kada će u Crnoj Gori i Tivtu biti organizirano novo veliko međunarodno natjecanje. U pitanju je Europsko prvenstvo za jedriličare do 21 godine u olimpijskim klasama Laser Standard i Laser Radial. Novi izazov za Jedriličarski savez Crne Gore i Jedriličarski klub Delfin.