Prije 15 godina vraćeno je sveto ime Dinamo

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 14. veljače 2015. - 9:57
Autor: 

Na Valentinovo 2000. godine, prije točno 15 godina, pred zapadnom tribinom maksimirskog kluba okupilo se više od 5000 navijača. Neki tvrde i 10.000. Oni su pobijedili politiku i dobili ono što su tražili. Povratak svetog imena Dinamo.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman promijenio je Dinamu ime u Croatia. To ime nikad nije zaživjelo na Maksimiru i navijači su se borili za povratak svog Dinama. Izborili su se baš na Valentinovo. Zlatko Canjuga je tada otkrio kako mu je pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman na samrtničkoj postelji rekao: Vrati djeci ime Dinamo. 

Canjuga je u to vrijeme bio predsjednik Croatije. Organizirana je skupština kluba, a na tajnom glasovanju od 44 čovjeka, 43 su bila za povratak imena Dinamo, a samo jedan je bio za ime Dinamo-Croatia. Nitko nije bio za ostanak imena Croatia. Velimir Zajec izašao je pred navijače ispod zapadne tribine, digao je ruke u zrak i rekao: Imamo Dinamo!

To je izazvalo erupciju oduševljenja. Navijači su skandirali Dinamu i Zajecu, upalili su baklje, a neki od njih krenuli su prema metalnom natpisu "Croatia". Policijski kordon je popuštao, no na kraju navijači ipak nisu uspjeli skinuti natpis. 

Već drugoga jutra natpisa nije bilo. Klub je opet bio Dinamo, a s povratkom imena na velika je vrata u maksimirske odaje ušao tada 40-godišnji Zdravko Mamić. 

Zlatko Canjuga nedugo nakon toga odstupio je s mjesta predsjednika, a Dinamo je od toga dana u rukama Mamića i Mirka Barišića. 

Dinamo je prvu utakmicu nakon povratka imena odigrao u Vukovaru pred oko 8000 ljudi. 'Modre' je tada vodio Marijan Vlak, a utakmica je završila 0-0.