Prva utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 17. listopada 2014. - 10:52
Autor: 

Prije 22 godine, na današnji dan, 17. listopada 1990. godine, Hrvatska nogomenta reprezentacija odigrala je svoju prvu utakmicu u novijoj povijesti i to protiv reprezentacije SAD-a. Više od 30 tisuća oduševljenih gledatelja nazočilo je ovoj povijesnoj utakmici na Maksimirskom stadionu.

Reprezentacija koja je tada igrala nije bila službena hrvatska reprezentacija. Hrvatska je još uvijek bila dio SFRJ i neki od igrača, kao i izbornik, legendarni Dražan Jerković, bili su pod velikim pritiskom, te dobivali sugestije da ipak ne odigraju tu utakmicu jer bi mogli imati problema.

No, utakmica je ipak odigrana, a prvi pogodak za Hrvatsku postigao je Aljoša Asanović u 29. minuti, koji je pod svaku cijenu želio zaigrati, pa mu je vlasnik Metza, za koji je tada igrao, ustupio privatni avion kako bi došao na utakmicu. Drugi pogodak za Hrvatsku postigao je Ivan Cvjetković u 33. Minuti. Hrvatska je pobijedila rezultatom 2:1.

Za Hrvatsku tada nisu igrale mlade nade Boban, Šuker, Jarni, Štimac, Prosinečki  i Bokšić koji su iste večeri za Jugoslaviju igrali uzvratnu utakmicu finala U-21 prvenstva te izgubili od SSSR-a.

Prvu utakmicu za Hrvatsku odigrali su tako Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shalla, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić, Tonči Gabrić, Gregor Židan i Mladen Mladenović.