Rukomet: Hrvatska izgubila od Španjolske; sutra s Norveškom za broncu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 30. siječnja 2016. - 9:15
Autor: 

Povijest se ipak nije ponovila. Za razliku od 2003., kad smo preko Španjolaca izborili finale, potom i uzeli naslov svjetskog prvaka u Portugalu, "furia" je bila uspješnija u Poljskoj. Nakon velike borbe Španjolska je pobijedila Hrvatsku 32-29 (14-10) u polufinalu Europskog rukometnog prvenstva u Krakowu i tako zaustavila "kauboje" na putu do jedinog zlata koje im nedostaje.

Izgledalo je to dobro na početku, krenuli smo sa startnom prednošću od dva, tri gola, držali to do 23. minute, a onda je krenuo potop koji je trajao sve do poluvremena. Serija od 8-1 okrenula je utakmicu u smjeru naših protivnika, a unatoč boljoj igri u nastavku, u ključnim trenucima nismo uspijevali prelomiti i imati priliku izjednačiti. Španjolci su jednostavno bili bolji.

Opet smo dobro otvorili utakmicu. Marko Kopljar bio je naš najbolji pojedinac, vodili smo 4-1 i imali napad za +4, a Manolo Cadenas morao je zvati time-out već u petoj minuti. Pogodio je jer su se Španjolci brzo pribrali i nakon tri minute došli na 5-4.

Ako je i bilo rješenja u napadu, sve ih je manje bilo u obrani. U pet navrata imali smo tri gola prednosti, držali koncentraciju u napadu, ali nikako nismo uspjeli pobjeći na sigurniju razliku pokojom dobrom reakcijom u obrani.

Nakon Karačićeva gola za 13-10 upali smo u još veću krizu. Španjolci su nam zabili osam golova, a primili samo jedan. Nisu pomogla ni Babićeva dva time-outa pa smo, unatoč dobrom otvaranju, na odmor smo otišli s minus 4, 18-14.

Babić je početkom nastavka promijenio Mirka Alilovića, koji je imao četiri obrane u prvom dijelu, te Zlatka Horvata umjesto Ivana Čupića. Već na samom startu primili smo novi gol za velikih pet golova minusa, a Španjolci su nas stalno držali na odstojanju.

Tek smo sredinom drugog poluvremena, u 40. minuti, izborili željenih -2 golom Manuela Štrleka iz kontre, a šest minuta potom Luka Šebetić zabio je za 24-23. Cadenas je opet zvao time-out, vraćali smo se u nekoliko navrata na gol minusa, no nikad i preko toga.

I s igračem manje nekako smo držali priključak sve do 54. minute kad smo - pukli. Izgubili smo dvije lopte zaredom i iz kontri primili golove za 30-26, što je nagovještavalo rješenje utakmice. Kad je Štrlek u 59. minuti propustio realizirati sedmerac za -2, bila je to potvrda španjolskoga slavlja.

Najbolji naš pojedinac bio je Ivan Slišković sa šest golova, a Štrlek, Kopljar i Marić zabili su četiri. Kod Španjolaca je nepogrešiv bio Antonio Jesús García s učinkom 6/6, baš kao i Valero Rivera. Španjolski golmani ukupno su imali devet obrana, koliko i naši Stevanović i Alilović.

 

Hrvtaski rukometaši sutra igraju s Norveškom u 15 sati.