Smiješi nam se nova medalja: Kljaković-Gašpić treći u Finnu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. kolovoza 2016. - 8:43
Autor: 

Poslije potvrde u subotu, kako je Tonči Stipanović (30) osigurao i četvrtu medalju u Riju u klasi laser, stižu nove dobre vijesti iz Brazila.

Naš predstavnik u jedriličarskoj klasi Finn Ivan Kljaković-Gašpić, završio je nadmetanje kroz prvih deset jedrenja. Njegova pozicija je broj tri, broji 84 osvojena boda. Prema pravilima, prvih deset jedriličara nakon jednakog broja plovova ulaze u plov za odličja.

Popularni Bambi ima sjajne izglede na našu novu medalju. Zlatna neće biti jer je Britanac Gilles Scott uvjerljiv u odnosu na konkurenciju, dok bi rutinirani Slovenac Vasilij Žbogar u prednosti s 13 bodova ispred Ivana trebao sačuvati srebro. Preostaje mu borba za broncu, stvorio je dobru prednost nad konkurencijom.

U utorak je, dakle, vrlo važan dan za Kljakovića-Gašpića, koji je u prvom nedjeljnom plovu bio drugi, a u posljednjem, 13. Ukupno ima 84 boda što mu ostvaruje vrlo dobru situaciju uoči finalnog plova.

Ali, to nije sve. U klasi 470 Šime Fantela i Igor Marenić imaju priliku sutra osigurati zlato jer se jedre posljednja tri plova ove klase. Danas (nedjelja) rebala su se jedriti tri plova, ali to vrijeme nije dopustilo pa su se odjedrila dva. Fantela i Marenić bili su treći i četvrti čime im je prednost narasla na 17 bodova.

Ako se prednost uoči posljednjeg plova, onog za odličja, održi iznad 20 bodova, tada dvojac postaje zlatan. Međutim, sutrašnja tri plova koja su na rasporedu otkrit će neke stvari. Naš je dvojac konstantan jer u prvih šest jedrenja nisu bili lošije plasirani od četvrtog mjesta.

U ponedjeljak hrvatsko jedrenje sigurno dobiva prvu medalju, a vrlo moguće i drugu u povijesti. Stipanović jedri za zlato, a Fantela i Marenić plove kako bi ga osigurali uoči jedrenja za medalje u srijedu.

Jedrenje – rezultati hrvatskih predstavnika sedmog dana

Klasa Finn (M):
3. Ivan Kljaković Gašpić – 84 boda (9. plov – 2. mjesto/10. plov – 13. mjesto)
Klasa 470 (M):
1. Šime Fantela/Igor Marenić – 18. bodova (6. plov – 3. mjesto/7. plov – 4. mjesto)