Svečano otvorena međunarodna regata Europa Cup TIVAT 2022.

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 06. listopada 2022. - 20:46
Autor: 

Nakon prvog natjecateljskog  dana, proteklog na obali u očekivanju vjetra, u Tivtu je večeras službeno  otvoreno treće međunarodno jedriličarsko natjecanje u Crnoj Gori- jedna od deset ovogodišnjih regata serije Europa Cup za klasu ILCA europske organizacije EurILCA. Na regatu je stiglo 60 natjecatelja iz šest zemalja Europe, koji će se do nedjelje nadmetati u  kategorijama- ILCA 7, ILCA 6 i ILCA 4.

Natjecanje je otvorio predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović, ističući da je Jedriličarski klub Delfin predanim radom uspio da upiše naš grad i Crnu Goru na mapu značajnih jedriličarskih destinacija starog kontinenta, u čemu mu kompletna lokalna zajednica, prepoznajući razvojni potencijal ovog sporta, pruža nesebičnu podršku. Komnenović je natjecateljima  i gostima poželio dobrodošlicu u Tivat uz želju da uživaju na obali, koliko i na moru.

„Ovo je već treće veliko takmičenje koje Opština Tivat realizuje zajedno sa našim jedriličarskim klubom u kratkom periodu. Osim redovnih budžetskih sredstava koje dodjeljujemo Delfinu, jedrenje je zacrtano u svim strateškim dokumentima Opštine. Jedrenje nije običan sport, za nas u Tivtu i Boki to je način života. Ovim takmičenjem se promoviše Tivat kao atraktivna turistička destinacija. Želim vam dobar vjetar, pobjednicima unaprijed čestitam i takmičenje proglašavam otvorenim” – poručio je predsjednik Općine Tivat.

„Dobrodošli u naš lijepi klub i naš lijepi grad. Iako se to danas ne čini tako, vjerujte da je ovo jedan vjetrovit zaliv. Nadam se da nas narednih dana očekuje dobar vjetar koji će dati uslove da se kvalitetno takmičite i da se kvalitetno zabavite,“ poželio je uspjeh svim sudionicima  predsjednik JK Delfin, dr. Frano Tripović.

U ime EurILCA, natjecatelje  i prijatelje jedrenja pozdravio je potpredsjednik organizacije, Zlatko Jakelić, ističući da je partnerstvo ove organizacije s Delfinom logičan slijed s obzirom na napore naših jedriličarskih poslenika i orijentaciju EurILCA-e da širi mrežu natjecateljskih destinacija.

“JK Delfin je i dosad bio odličan organizator međunarodnih jedriličarskih regata i zato smo mu i dodjelili organizaciju ovog značajnog takmičenja. Nadam se da će nas vjetar poslužiti i svim takmičarima želim uspjeh” – poručio je Jakel“ić.

Jedriličarski klubovi su sa svojom misijom morskog „opismenjavanja“ najmlađih i potencijalom ovog sporta za turistički i sveukupni razvoj destinacije za našu obalu više od sportskih klubova, poručio je pozdravljajući goste i domaće predsjednik Crnogorskog jedriličarskog saveza, Predrag Peco Vukčević.

”JK Delfin Tivat je integralni dio načina života Tivta i Boke Kotorske i nadamo se da će podrška ovom klubu biti sve jača. Oni to zaslužuju. Takođe, zahvaljujemo na podršci Opštini Tivat, Ministarstvu sporta mladih i Crnogorskom olimpijskom komitetu. Nadamo se da će na mapi održavanja regata Europa Cupa Crna Gora postati trajna destinacija” – kazao je Vukčević.

Regata Europa Cup Tivat 2022. jedri se u akvatoriju  Tivatskog zaljeva do nedjelje, 9.10. U planu je osam jedrenja za sve klase, što će dirigirati i uvjete za jedrenje i odluke regatnog odbora, kojim u ime EurILCA predsjedava međunarodni jedriličarski sudija Jozo Višić.

Zahvalivši Općini Tivat i Turističkoj organizaciji Tivat na podršci klubu, direktor natjecatelja Ilko Klakor je na ceremoniji otvaranja Europa Cup-a Tivat 2022. iskoristio priliku da se zahvali svim lokalnim institucijama i kompanijama, kao i brojnim volonterima, koji pružaju podršku razvoju jedrenja u našoj zemlji.

„Mogu da obećam da nećemo stati, da ćemo nastaviti svoju misiju. Koristim priliku da najavim da ćemo kao klub uskoro aplicirati za Evropsko seniorsko prvenstvo za klasu ILCA. To jeste veliki zadatak, ali ja sam siguran da smo dorasli da ga ispunimo,“ poručio je crnogorski ILCA selektor i glavni trener JK Delfin Tivat, Ilko Klakor.

Foto: Duško Miljanić