Tivat - Balkansko prvenstvo u jedrenju

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. kolovoza 2019. - 11:43
Autor: 

Jedriličarski klub Delfin i grad Tivat domaćini su 52. Balkanskog prvenstva u jedrenju,   koje se održava  od 6.9.  do 11. 9. 2019. Organizator ovog međunarodnog takmičenja je JK Delfin, uz pomoć glavnog pokrovitelja Općine Tivat, i podršku Ministarstva sporta, Ministarstva turizma, Turističke organizacije Tivat, CGJS i mnogih partnera i prijatelja jedrenja. Natjecanje se organizira  za olimpijsku klasu Laser  i za klasu Optimist, a  sudjeluju  nacionalne reprezentacije zemalja članica Balkanskog saveza – Bugarska, Grčka, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Crna Gora, te u open  dijelu se očekuje sudjelovanje jedriličara  iz Hrvatske, Slovenije, Italije... ukupno oko 300 sudionika.

Svečana ceremonija otvaranja na gradskoj rivi Pine, kojoj će prethoditi defile sudionika predvođen Gradskom muzikom,  zakazana je za 19 sati, kada će gospodin Nikola Janović, ministar sporta Crne Gore otvoriti natjecanje.   JK Delfin privodi kraju pripreme za natjecanje uz veliku pomoć predstavnika lokalnih javnih poduzeća,  koji su u Organizacijskom odboru,  koji je formirala Općina Tivat, na čijem čelu je predsjednik Općine dr. Siniša Kusovac. Predsjednik natjecanja  je Ilko Klakor, trener JK Delfin i selektor reprezentacije Crne Gore, koji s neskrivenim zadovoljstvom kaže:  „Naravno da sam ponosan na ostvareno do sada i što smo dobili priliku da organizujemo Balkansko prvenstvo. Velika je to satisfakcija za sav uloženi rad, trud i odricanje, što nam nije teško palo jer volimo jedrenje i klub. Uz savjete ljudi koji su očuvali tradiciju i postojanje kluba, sa timom entuzijasta koji je mali, ali odabran, uspjeli smo da unapredimo sportske aktivnosti kluba, stavimo ga na zdrave noge, ostvarimo odlične rezultate. Organizacija Balkanskog prvenstva je veliki izazov“-  rekao je Klakor i dodao: „Koristim priliku da se zahvalim Savezu, Ministarstvu sporta, Crnogorskom olimpijskom Komitetu i posebno Opštini Tivat što su nam pomogli da ispišemo novu stranicu u istoriji Tivta, kluba Delfin, jedrenja u Crnoj Gori i same Crne Gore.”

„Tokom Balkanskog očekuje nas jedrenje na dva regatna polja u Tivatskom zalivu, ukupno 11 regata za 4 klase u četiri takmičarska dana. Reprezentacija Crne Gore, iskoristiće pravo da nastupi u proširenom sastavu reprezentacije, te će jedriti 37 jedriličara iz domaćih klubova. Prvenstvo je stvoreno kako bi se osigurala budućnost održivosti jedrenja kao tradicionalnog sporta, jačala saradnja među jedriličarskim klubovima i federacijama zemalja Balkana, stimulisalo osnaživanje mladih sportista da se bave sportom. Tradicija organizovanog rada jedriličarskih klubova u Crnoj Gori traje od 1947. godine. Poslednjih godina Crna Gora je zauzela vidno mjesto na jedriličarskoj svjetskoj mapi. Treba naglasiti da je Balkansko prvenstvo  prvo veliko međunarodno takmičenje u istoriji Crne Gore kada je jedrenje u pitanju“-  stoji u priopćenju organizatora.