U Splitu završena 4. Mornar Grand Prix regata

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. rujna 2017. - 8:45
Autor: 

U Splitu je ovoga vikenda završena 4. Mornar Grand Prix regata na kojoj su jedrili najbolji jedriličari planete u klasi Laser. U ovoj vrhunskoj floti jedrio je i Igor Les iz JK Delfin iz Tivta. U konkurenciji 50 prvih sa svjetske liste i 6 koji su sudjelovanje ostvarili uz „wild card“, Les je nakon šest regata zauzeo 30 mjesto.

Pobjedu je izborio Filip Jurišić, iz JK Mornar i to u konkurenciji olimpijskog pobjednika, Australijanca Toma Burtona, srebrnog Stipanovića i Novozelanđanina Sama Meecha brončanog iz Rio de Janeira. Bengalke, svjetlosni efekti i glazba zaokružili su sjajnu večer u lučici JK Mornara. Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara dodijelio je priznanja najboljima.

Nakon četiri dana jedrenja, u splitskoj uvali Baluni ispred kluba JK Mornar, koji je organizator, devetorica najboljih jedrili su finalnu trku u jedinstvenom formatu na najkraćem regatnom polju u svijetu. U pedeset metara, u večernjim satima jedrili su u tri grupe na dvije pobjede. Ovaj jedinstveni događaj osmislio je i prije pet godina prvi put pokrenuo Jozo Jakelić, trener dvojice srebrnih olimpijaca, Cipranina Pavlosa Kontidesa (prva olimpijska medalja u povijesti Cipra) i  Tončija Stipanovića (prva olimpijska medalja za hrvatsko jedrenje).

 

„Presretan sam radi Filipa jer ulaže puno truda sve ove godine i u ovakvoj konkurenciji, s tri jedriličara s medaljama s Olimpijskih igara na kraju pobijediti je veliki uspjeh. Zadovoljstvo je tim veće što je cijela večer bila prekrasna, svi u klubu možemo biti ponosni na ovo što se dogodilo. A negdje oko 20.30 imali smo krizni sastanak gore u uredu, bili smo blizu otkazivanja završnice. Ali izgleda da netko gore misli na nas, kiša je jednostavno nestala i imali smo vrhunske uvjete“  - rekao je idejni tvorac ovog formata jedrenja, trener s dvije olimpijske medalje (Pavlos Kontides, Tonči Stipanović) Jozo Jakelić.

Ovaj spektakl je ujedno zagrijevanje i najava za Svjetsko prvenstvo klase Laser kojem je JK Mornar domaćin od 12.9. do 19. 9. Crna Gora ima dva predstavnika na ovom vrhunskom natjecanju  Igora Lesa iz JK Delfin iz Tivta i Milivoja Dukića iz JK Jugole Grakalić i Herceg Novog. Hrvatska kao domaćin i JK Mornar  imaju svoja dva jaka aduta, Tončija Stipanovića i Filipa Jurišića.