Završeno Svjetsko prvenstvo u jedrenju

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 21. svibnja 2016. - 9:58
Autor: 

Završeno je Svjetsko prvenstvo u jedrenju. Domaćin, Meksiko se pokazao kao sjajan organizator, a vremenski uvjeti su bili idealni za jedrenje tijekom svih sedam natjecateljskih dana.  Crna Gora je imala dva predstavnika, Milivoja Dukića i Igora Lesa, u konkurenciji najboljih jedriličara planete i to predstavlja veliki uspeh - priopćili su iz JK "Delfin".

Ljubitelji sporta, koji spada u grupu najcjenjenijih na planeti i gdje je mnogo teže ući među 100 najboljih nego recimo u također izuzetno cijenjenom tenisu, imali su prigodu uživati u sjajnim okršajima najboljih jedriličara planete. Svjetsko prvenstvo u Meksiku je ujedno bila i posljednja provjera pred Olimpijske igre u Brazilu.

Naši jedriličari borili su se kao lavovi. Dukić koji će sudjelovati na OI RIO 2016 na kraju je 39. u zlatnoj grupi, a poslije prvog dana bio je čak peti. Igor Les je na kraju osvojio 24. mjesto u srebrnoj grupi.

Jedriličar „Delfina“ iz Tivta je loše počeo natjecanje. Nije se uspioprobiti u zlatnu grupu, ali je u nastavku iz dana u dan jedrio sve bolje i bolje. Posljednjeg dana je bio 11. i 16., što ga je pozicioniralo na 24. mjesto u konkurenciji zaista velikih asova jedrenja. Prije polaska u Meksiko, Igor je naglasio da nije opterećen rezultatom, te da će vidjeti gdje se nalazi u odnosu na najbolje jedriličare planete u ovom trenutku, ali i da popravi tehniku i start, na kojima kaže da treba puno da radi. Naglasio je da je za njega veliki hendikep što je u Meksiku jedrio bez svog trenera Ilka Klakora. Nada se da će top formu dostići poslije Olimpijskih igara u Brazilu, kada slijedi smjena generacija u svijetu jedrenja. „Moj cilj su Olimpijske igre 2020. godine i neću odustati od njega“, rekao je Les prije polaska u Maksiko.

Les je također izrazio zahvalnost na pomoći koju izdvajaju Općina Tivat, Porto Montenegro i Lovćen osiguranje. Vjeruje da će izdvajanja države za jedrenje biti veća, jer je ključna stvar za ostvarivanje vrhunskih rezultata kontinuirano sudjelovanje na što više regata tijekom godine. Igor uz rad s trenerom Ilkom Klakokorom i zahvaljući njemu, ima priliku trenirati s jedriličama iz JK „Mornar“ iz Splita, Stipanovićem, Jurišićem... koji su sam krem svjetskog jedrenja. Hrvatska je odavno počela s ulaganjem i velikim radom, pa je uspjela steći status utjecajne jedriličarske nacije na planeti. Imaju razloga i da se nadaju osvajanju medalja u Brazilu, gdje će se natjecati čak sedam jedrililčara u 6 klasa.

Nakon neizvjesne i iscrpne borbe titulu šampiona je obranio Nick Thompson, Britanac, inače prošlogodišnji pobjednik. Francuzu, Jean-Baptiste Bernaz osvojio je srebro. Posto je Thomson pobacio 13. jedrenje i stigao 41., poredak je postignut u finalnom 14-om jedrenju kada je Thompson usao u cilj 9. a Bernaz 15. Holandjanin Rutger Van Schaardenburg je posljednje dva jedrenja bio 3. i 1., i s 10. pozicije skočio na brončanu, treću poziciju.