Amerikanac i Rus bit će 342 dana u svemiru

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 29. ožujka 2015. - 9:41
Autor: 

Amerikancu Scottu Kellyju (51) i Rusu Mihajlu Kornjenku (54) trebalo je tek desetak minuta da stignu na posao, ali će im trebati 342 dana da se vrate. Njihov se ured nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), u koju su stigli u subotu poletjevši iz Kazahstana.

- Ako ikad budemo išli na Mars, vjerojatno ćemo ići kao međunarodna misija, a ovo je prvi uspješan korak prema tom cilju - uvjeren je astronaut Scott Kelly.

Svoju maratonsku misiju, koja je najdulja u NASA-inoj povijesti, počeli su letom u letjelici Sojuz, koja se nakon šest sati spojila na Međunarodnu svemirsku postaju. Znanstvenici i liječnici pažljivo će promatrati svaki Kellyjev pokret i uspoređivati ga s onime njegovog jednojajčanog blizanca Marka, koji je umirovljeni astronaut.

Cilj ovog eksperimenta je istražiti kako dulji boravak u svemiru utječe na ljudsko tijelo u svrhu planiranja budućih interplanetarnih misija, a posebno one na Mars. Uz određenu prehranu, rutinu, ali i u strogo kontroliranim uvjetima na postaji, liječnici će moći zabilježiti i najmanje promjene na američkom astronautu. Do sada su astronauti proveli najviše šest mjeseci u svemiru, a liječnici će sad imati priliku proučavati hoće li i kako će bestežinsko stanje utjecati na razvoj ateroskleroze (otvrdnjivanja arterija), na vid i razmišljanje, ali i kako će zračenje iz svemira utjecati na telomere, odnosno dijelove DNK koji utječu na ljudsko starenje. Znanstvenici očekuju da će se zbog zračenja, zbog izmjena u prehrani te zbog ostalih učinaka duljeg boravka na svemirskoj postaji Kellyjevi telomeri brže skraćivati i da će zbog toga američki astronaut brže starjeti od brata blizanca koji će biti na Zemlji.

Iako Scott brže biološki stari, on će sporije starjeti u fizičkom vremenu zbog Einsteinova “paradoksa blizanaca”. Međunarodna svemirska postaja kruži približnom brzinom od 27.000 kilometara na sat u odnosu na Zemlju, a zbog “paradoksa blizanaca” to znači da će vrijeme proći sporije za Scotta za 28 mikrosekundi dnevno. Upravo zbog toga će se Scott nakon gotovo godinu dana lebdenja u svemiru vratiti na Zemlju stariji, ali za Marka će on uvijek ostati šest minuta mlađi brat.