Hrvatski hiper-auto Ženevu bacio u trans

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 07. ožujka 2018. - 8:53
Autor: 

Na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi jučer je predstavljen Rimac C_Two, neviđeno snažan električni hiper-automobil iz Svete Nedelje goleme snage, krcat najnaprednijom tehnologijom. O neviđenom interesu medija i struke svjedoči gomila koja se u 14:30 skupila na izložbenom prostoru Rimca kako bi upoznala elektro jurilicu od gotovo 2000 konja kakvu svijet dosad još nije vidio.

Podsjetimo, Rimčev model Concept One koji poznajemo od 2013. imao je 1088 konjskih snaga, dok trenutno najbrži serijski hiper-automobil pokretan fosilnim gorivima Bugatti Chiron raspolaže s 1500 KS. Nakon predstavljanja Rimčevog C_Two jasno je kako od Chirona ima čak 414 konja više i kako je na Rimčevom izložbenom prostoru predstavljeno nešto doista nesvakidašnje u automobilskom svijetu. No, ekstremna izlazna snaga nije jedini adut kojim C_Two raspolaže.

Ovaj električni bolid koji se potpuno prilagođava korisniku, od same skice do gotovog proizvoda nastao je u Svetoj Nedelji, ima monocoque okvir, krov, panele karoserije i stražnji podokvir za smještaj integriranog paketa baterija izrađene od ultralakih i čvrstih karbonskih vlakana, dok su zone uvijanja pri sudaru izvedene od aluminija.

Ovjes s elektronski prilagodljivim amortizerima osigurava ugodnu vožnju, dok je na svakom kotaču smješten po jedan elektromotor. Uz tehnologiju R-AWTV torque-vectoring moguće je silnu snagu prenijeti na kotače, dok se za kočenje brinu keramičke kočnice Brembo (promjer 390 mm) sa šesteroklipnim kliještima na svim kotačima. Naravno i gume koje je izradio Pirelli su specijalno dizajnirane za postizanje najveće brzine od 412 km/h, kao i ubrzanje do 100 km/h za 1,9 sekundi. Iz Rimca obećavaju doseg od 650 kilometara s jednim punjenjem paketa litij-nikal-manganovih baterija prema NEDC ciklusu, a 80 posto baterije u stanju se napuniti za manje od 30 minuta. Poseban sustav hlađenja pak osigurava dva puna kruga na zloglasnom Nürburgringu pod punim opterećenjem.

Rimac C_Two osmišljen je i da vozaču pruži neponovljivo iskustvo korištenja s On-board AI tehnologijom s kojom je C-Two najpametniji i najpoveziviji automobil na svijetu. Automobil raspolaže s 8 kamera, 6 radara i 12 ultrasoničnih senzora, dok tradicionalan ključ zamjenjuje sustav prepoznavanja lica vozača. Usto, ugrađen je program s kojim je dostupna četvrta razina autonomne vožnje. Tri TFT digitalna zaslona visoke rezolucije pružaju pogled na sve podatke poput telemetrije u realno vremenu, a tu su i tri zakretna aluminijska prekidača, dok su sustavi aktivne sigurnosti na najvišoj mogućoj razini. Po svemu viđenom u Ženevi, ekipa iz Svete Nedjelje je ponovo odradila sjajan posao i visoko postavila letvicu u svijetu električnih hiper-sportaša! Kapa dolje.