Kolinda: Svi želimo vidjeti politički emancipiranu BiH

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 12. rujna 2015. - 8:36
Autor: 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u Mostaru s predsjednikom Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Božom Ljubićem koji ju je izvijestio o položaju Hrvata u BiH te aktivnostima Sabora.

Predsjednica je naglasila  važnost istinske jednakopravnosti svih triju naroda u BiH te u tom smislu istaknula nužnost potpunog uključivanja i uvažavanja jednakopravnosti hrvatskog naroda za funkcioniranje BiH kao države.

Kazala je kako je tijekom susreta u Sarajevu razgovarala o potrebi, ne samo gospodarskih i socijalnih, već i institucionalnih reformi. U tom smislu, istaknula je kako izvorni Daytonski sporazum omogućuje Hrvatima jednaka prava kao i ostalim konstitutivnim narodima, ali su ona umanjena naknadnim odlukama međunarodnih predstavnika.

Razgovaralo se o problemima s kojima se hrvatski narod i njegovi politički predstavnici suočavaju, a predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora predstavio je i odgovarajuće prijedloge kojima bi se takvo stanje moglo izmijeniti.

U nastavku posjeta Mostaru, Grabar Kitarović se neformalno susrela s nizom načelnika i gradonačelnika iz Hercegovine te održala radni sastanak s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom, predsjedavajućom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto te predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Barišom Čolakom.

Predsjednica je iskoristila ovaj posjet kako bi se susrela i s mons. Ratkom Perićem, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim, te posjetila Sveučilište u Mostaru, gdje je s predstavnicima razgovarala o programima, idejama i potrebama Sveučilišta.

Grabar Kitarović je u izjavi za medije nakon okončanja posjeta Mostaru izrazila zadovoljstvo cijelim ozračjem u BiH te spremnost pomoći toj državi kako bi se normalizirala.

- U konačnici svi želimo vidjeti jednu politički emancipiranu Bosnu i Hercegovinu koja funkcionira na cijelom svom teritoriju upravo na načelu jednakopravnosti građana i konstitutivnosti triju naroda koji ostvaruju svoja prava i čuvaju svoje kulturno, povijesno i drugo nasljeđe, ali i pridonose budućnosti BiH - rekla je.