Najveća vojna vježba NATO-a u posljednjih 10 godina

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 19. listopada 2015. - 9:17
Autor: 

NATO i njegovi saveznici započinju danas najveće vojne vježbe na Sredozemlju u posljednjih deset godina pokazujući svoju moć u trenutku dok Rusija ojačava svoje pozicije na području istočnog Mediterana.

Iako su vježbe planirane mnogo prije ruske vojne intervencije u Siriji, jačanje sukoba na području Sjeverne Afrike i Bliskog istoka pred NATO postavlja izazov da reagira na različite prijetnje na svojim granicama.

U vježbama će tijekom pet tjedana sudjelovati 36.000 pripadnika oružanih snaga, 230 vojnih jedinica, 140 zrakoplova i više od 60 ratnih brodova. NATO i njegovi saveznici žele pokazati da mogu djelovati u nečemu što je britanski ministar obrane Michael Fallon nazvao "mračnijim i opasnijim svijetom".

Neki od najviše pozicioniranih dužnosnika Saveza dansa će u zrakoplovnoj bazi u južnoj Italiji biti na smotri zrakoplova i helikoptera. Savez je suočen s tim kako reagirati na rusku prijetnju koja više nije samo na istočnoj granici NATO-a.

"NATO treba strategiju za južnu granicu, za ono što se događa na tom luku nestabilnosti od Iraka do Sjeverne Afrike", kazao je britanski veleposlanik pro NATO-u Adam Thomson.

"U savezu se moramo također suglasiti oko dugoročnog odnosa prema Rusiji".

Rusija je početkom godine održala vojne vježbe s više od 45.000 vojnika kao i vježbe na Sredozemlju prije napada na Siriju i sada je pozvana kao promatrač na vježbama.

Savez, koji je bio usmjeren na zaštitu svojih istočnih članica, uspostavio je male zapovjedne i kontrolne centre od Estonije do Bugarske koji mogu u kratkom vremenu dobiti potporu snaga za brzo djelovanje u slučaju napada.

"Ranije smo govorili o prijetnjama s istoka i prijetnjama s juga, a sad su se one spojile", kazao je dužnosnik NATO-a.

Cilj vježbi, koje se zovu 'Trident Juncture', a u kojima sudjeluje i 50 pripadnika Hrvatske vojske, je provjeriti sposobnost novih brzih snaga koje se mogu rasporediti na područje koje trebaju štititi unutar tjedan dana.

Dok Poljska vidi ulogu tih snaga samo na granici NATO-a prema Rusiji, zemlje poput SAD-a, Francuske i Britanije smatraju da bi mogle djelovati u Turskoj te izvan granica NATO-a kako bi se stabilizirale nove vlasti u Libiji i Siriji.