Ovogodišnje statue Oscara su hrvatski proizvod

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 20. veljače 2016. - 11:05
Autor: 

Preko 30 godina Oscarovi kipići proizvodili su se u jednoj tvrtki u Chicagu, ali ove godine je Akademija odabrala Njujoršku tvrtku Polich Tallix Fine Art Foundry koja je u vlasništvu hrvatskih emigranata. Tako će dodjela na svečanosti 28. veljače imati kipiće koji će izgledati malo drugačije nego do sada.
Ideja je da kipići nalikuju više dizajnu iz tridesetih godina prošlog stoljeća, a promjena je vezana upravo uz proizvođača. Nakon što su od 1982. Oscare izrađivali u Chicagu u kompaniji R.S. Owens, vrijeme je za novog proizvođača. Dick Polich koji je osnovao tvrtku, a ujedno je i vlasnik Polich Tallix Fine Art Foundryja sin je hrvatskih emigranata. Rođen je 1932. godine, a njegova se radnička obitelj doselila u Chicago 20 godina ranije.

Način na koji će Polich Taliix proizvesti Oscar kipiće započinje digitalnim skeniranjem modela iz 1929. godine koji se zatim otiskuje #d tehnologijom. Nakon toga ga se mora modelirati u vosku te se oblaže keramikom. Proces se nastavlja u pećnici gdje se vosak otapa na temperaturi od čak 870 Celzija i ostaje šuplji odljev kipića. U odljev se zatim ulijeva bronca te se sve stavlja na hlađenje. Tada dolazi finalni dio premazivanja oblozima od 24-karatnog zlata i kipići su spremni za uručivanje.

Polich Tallixu bio je potreban vremenski period od tri mjeseca za 50 kipića koji asociraju na pravo zlatno doba Hollywooda.