U Makedoniji dva Dana žalosti

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 10. svibnja 2015. - 10:04
Autor: 

Helikopteri od jutra nadlijeću Kumanovo, a čuju se i sirene Hitne pomoći, prenose makedonski mediji. Iz pojedinih dijelova grada ponovno se čuju pucnji.

Policijske snaga i dalje su raspoređene u naselju Diva, a iz pojedinih kuća suklja dim. U centru grada situacija je nešto mirnija, i vlada uobičajena atmosfera za nedjelju.

Na sjednici održanoj rano jutros makedonska je vlada nedjelju i ponedjeljak proglasila Danima žalosti zbog ubojstva 5 policajaca u akciji otkrivanja i razbijanja terorističke skupine u Kumanovu. 

Zastave će biti spuštene na pola koplja, a Agencija za audio i audiovizualne usluge izdati medijima nalog o sadržaju programa koji će emitirati ta dva dana.

Pet policajaca poginulo, a 30 ranjeno

Policijska akcija u Kumanovu protiv naoružane terorističke skupine završena je u subotu navečer. Pet policajaca je poginulo, a 30 je ranjeno, priopćila je makedonska ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska koja nije željela špekulirati o broju civilnih žrtava, ali ni o žrtvama među napadačima.

Među policajcima koji su poginuli su Žarko Kuzmanovski (34), Nenad Serafimovski (28) i Sašo Samoilovski (32) i još dva policajca čija imena nisu priopćena.

Navela je da je policijska akcija počela u subotu rano ujutro protiv skupine koja je imala za cilj napad na državne institucije. Teroristi su došli iz jedne susjedne zemlje, a bili su stacionirani u okolici Kumanova. U Makedoniju su ušli prije nekoliko dana. Skupinu je činilo 50 do 80 osoba.

Jankulovska je navela da su teroristi bili dobro taktički utvrđeni i da je policija uložila ogromne napore da se spase životi civila.

'Spremni smo razvaliti cijeli Balkan'  

Odgovornost za napade preuzela je Oslobodilačka narodna armija (ONA) koja je objavila da je spremna 'razvaliti cijeli Balkan'.

Sve albanske grupe i vojne formacije ONA danas su počele djelovati kao jedno tijelo za implementaciju Republike Ilride, objavili su.

Od međunarodne zajednice traže da Makedoniju natjera da prestane koristiti vojne helikoptere protiv njih inače će morati uzvratiti istom mjerom, objavili su, prenosi N1.

Međunarodnu zajednicu krive i za neprovođenje Ohridskog sporazuma iz 2001. godine kojim je okončan sukob ONA-e i makedonskih snaga sigurnosti. 

- Osim nastavka borbe i reorganizacije ONA i GRI što je nametnuto jedina opcija za ostvarivanje Republike Iliride, ukoliko rukovodstvo BJRM kao falsificirana tvorevina, budu nastavili s represivnim ponašanjem svojim državnim aparatom, mi smo spremni razvaliti, ako bude potrebno, ne samo ovu BJRM nego i cijeli Balkan , gdje žive Albanci, jer nam međunarodni faktor ne ostavlja drugi izbor - naveli su u priopćenju, prenosi N1.

EK traži istragu sukoba u Kumanovu

Povjerenik Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio je u subotu navečer duboku zabrinutost zbog situacije u Makedoniji u području Kumanova te pozvao na uspostavu mira u toj zemlji i zatražio objektivnu i transparentnu istragu o ovim događajima.

- Duboko sam zabrinut zbog razvoja situacije u području Kumanova i zbog mogućih ranjenih i poginulih. Pozivam vlasti, sve političke čelnike i čelnike zajednica da surađuju, uspostave mir i u potpunosti provedu istragu o ovim događajima na objektivan i transparentan način u skladu sa zakonom. Pozivam sve čimbenike na maksimalnu suzdržanost. Mora se izbjeći svaka daljnja eskalacija, u krajnjoj liniji zbog opće stabilnosti u zemlji", kaže se u Hahnovoj poruci.

Zabrinutost i osude

Ambasada SAD-a u Skoplju je izrazila sućut obiteljima poginulih policajaca i civila.

Iz tog diplomatskog predstavništva i iz Delegacije EU u Skoplju su priopćili da pažljivo i sa zabrinutošću prate razvoj događaja na terenu, te da su u neprekidnom kontaktu sa predstavnicima vlasti i političkih stranaka.

Događaj u Kumanovu osudilo je kosovsko Ministarstvo vanjskih poslova, a MVP Albanije priopćio je da sa zabrinutošću prati događaje u Makedoniji.

U priopćenju se osuđuje nasilje, a sukobljene strana pozivaju na smirenje.

- Govor mržnje i ekstremističke akcije moraju biti zamijenjeni poštovanjem osnovnih ljudskih prava, demokracije i vladavine prava. Međuetnički suživot predviđen Ohridskim sporazumom je od ključnog značaja za demokratsku stabilnost i put Makedonije ka euroatlantskim integracijama - navodi se u reakciji albanskog ministarstva.