BiH planira gradnju Jadransko-jonske autoceste preko svog teritorija

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. listopada 2014. - 12:35
Autor: 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je donijelo odluku o izdvajanju sredstava za izradu studijske dokumentacije za gradnju dionice Jadransko-jonske autoceste kroz tu zemlju, iz čega proistječe kako u Sarajevu definitivno računaju s tim da će ona prolaziti teritorijem te države, a ne kroz Hrvatsku od Ploča ka Dubrovniku.

Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane u Sarajevu, donesena je odluka o raspodjeli sredstava što ih je država dobila na ime licenci za mobilnu telefoniju.

Od raspoloživih 17,6 milijuna konvertibilnih maraka (9 milijuna eura) za izradu dokumentacije potrebne za gradnju dionice Jadransko-jonske autoceste bit će izdvojeno 2,8 milijuna KM (1,43 milijuna eura).

Kako je objašnjeno, izrada dokumentacije odnosi se na dionicu od Počitelja preko Neuma i Trebinja do granice s Crnom Gorom.

Ova trasa u praksi bi značila kako bi se dionica Jadransko-jonske autoceste kroz BiH gradila kao nastavak hrvatske autoceste Dalmatine, koja u BiH ulazi na graničnom prijelazu Nova sela-Bijača.

Od tog je graničnog prijelaza unutar BiH do sada sagrađeno desetak kilometara autoceste do Međugorja, a trenutačno se provode pripreme za nastavak gradnje još dvadesetak kilometara te prometnice do Počitelja.

Premijeri Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije postigli su, na sastanku koji je proteklog ljeta održan u Cavtatu, suglasnost o potrebi izgradnje Jadranko-jonske autoceste, no tada nije bilo govora o definitivnoj trasi.

Vlasti Dubrovačko-neretvanske županije snažno zagovaraju da se ona gradi kroz teritorij Hrvatske jer strahuju da bi trasa kroz BiH ovu županiju dovela u prometnu izolaciju.

Uz osiguranje financiranja dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu Vijeće ministara BiH u četvrtak je odlučilo izdvojiti dodatna četiri milijuna eura za gradnju novog mosta na Savi kod Gradiške. Taj bi most bio poveznica s već izgrađenom dionicom autoceste do Banje Luke.

Dva milijuna eura izdvojeno je za gradnju još jednog mosta na Savi i to onog kod Svilaja, koji je sastavni dio projekta autoceste na koridoru V c i koji povezuje Budimpeštu i Ploče.