BiH: Stižu spasilački timovi iz inozemstva, plavni val stigao do Save

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. svibnja 2014. - 13:06
Autor: 

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine potvrdilo je u petak prijepodne kako je u tijeku akcija raspoređivanja spasilačkih timova upućenih iz Hrvatske kao pomoć područjima BiH ugroženim poplavama, dok istodobno lokalni mediji javljaju o dramatičnom pogoršanju situacije u slivu rijeke Save.

Spasilački timovi trebali bi biti angažirani na evakuiranju stanovništva blokiranog u poplavljenim područjima, a uz Hrvatsku pomoć vlastima BiH ponudile su i SAD, Turska, Slovenija te razne međunarodne organizacije.

Opće stanje u dijelovima zemlje pogođenim poplavama u ministarstvu sigurnosti BiH i dalje opisuju kao kritično, no ističu kako vodostaji rijeka polako opadaju.

Potvrđeno je kako su općine Maglaj i Doboj potpuno pod vodom te je prekinuta cestovna komunikacija do ovih gradova. Kao kritično opisano je i stanje u općinama Šekovići, Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Kotor Varoš, Petrovo, Mrkonjić Grad, Sapna, Gračanica, Gradačac, Kakanj, Olovo, Breza, Visoko, Zenica, Kladanj, Tuzla, Banovići, Lukavac.

Lokalni mediji izvijestili su pak kako se od jutros dramatično pogoršava stanje u općinama koje gravitiraju slivu rijeke Save.

Iako se očekivao dolazak plavnog vala rijekom Bosnom u Savu količina vode je tolika da je riječna korita ne mogu primiti. Voda je tako ugrozila Bosanski Šamac, gdje je također počela plaviti kuće.

Iz Ministarstva sigurnosti upozorili su i kako su poplave pokrenule veliki broj klizišta zbog čega je blokiran veći broj magistralnih i regionalnih cesta, brojni mostovi su urušeni, a neki dijelovi gradova i naselja su bez električne energije i pitke vode.

Trenutačno se radi na prokopavanju cesta da bi se mogla uspostaviti komunikacija s odsječenim naseljima.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak potvrdio je kako je trenutačno prioritet probiti naslage zemlje na prometnici koja od Sarajeva vodi prema Maglaju i Doboju odnosno ka Hrvatskoj.

"Tu imamo ogromne probleme s klizištima", kazao je Solak dodajući kako se čini sve ne bi li se ta cesta osposobila za promet tijekom dana.

Uz spasiteljske timove, policiju, vatrogasce, gorske službe spašavanja pomoć civilnom stanovništvu pružaju i članovi više rafting klubova.