Biografija Margaret Thatcher u utrci za prestižnu nagradu Orwell

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 26. travnja 2014. - 1:19
Autor: 

Knjiga "Margaret Thatcher: autorizirana biografija" novinara i urednika Charlesa Moorea uvrštena je u uži izbor za prestižnu britansku književnu nagradu Orwell za političko pisanje utemeljenu u čast književnika i novinara Georgea Orwella, piše britanski Guardian.

Knjiga je u ožujku proglašena političkom knjigom godine 2014. u Velikoj Britaniji, kao superiorno pisano inovativno političko štivo koje je značajno utjecalo na političku misao i debatu u toj zemlji u protekloj godini.

No, već je uvrštavanje biografije preminule premijerke iz pera konzervativnog novinara u širi izbor za nagradu Orwell, koja se dodjeljuje knjizi koja se najviše približila književnikovoj ambiciji "pretvaranja političkog pisanja u umjetnost", izazvalo prilične kontroverze.

Optužbe da bi se sam Orwell oštro okomio na svaku nagradu koja "obasipa lovorikama pripadnike establishmenta koje pišu o modernim establishment temama" direktorica nagrade Jean Seaton, međutim, odbacuje opisujući Mooreovu knjigu kao "izvanredno štivo koje daje psihološki uvid u personu Margaret Thatcher, dok se politikom bavi tek na samome kraju".

Mooreova se knjiga natječe za nagradu s memoarima o djetinjstvu "This Boy" bivšeg britanskog ministra unutarnjih poslova Alana Johnsona i kontroverznom studijom o tome kako masovna imigracija šteti britanskom društvu "The British Dream" Davida Goodharta. U uži su izbor ušli i knjiga o Somaliji "The World's Most Dangerous Place" Jamesa Fergussona, priča novinarke Gaiutre Bahadur o putovanju brodom njezine trudne prabake 1903. iz Indije u Gvajanu u knjizi "Coolie Woman", te povijest kineske revolucije "The Tragedy of Liberation" Franka Dikottera.

Šest knjiga u uži je izbor odabrano među 235 pristiglih, a pobjednički će naslov biti proglašen 21. svibnja.