Festival mediteranskog filma u Splitu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. svibnja 2014. - 11:43
Autor: 

Sedmi Festival mediteranskog filma u Splitu (FMFS) održat će se od 6. do 14. lipnja, a organizatori najavljuju bogat program u sklopu kojega će biti prikazana i dva filma nominirana za Oscara te otvaranje novog kina na otvorenom.

Projekcije filmova održavat će se u ljetnom kinu "Bačvice" i kinoteci "Zlatna vrata". Organizatori kao posebnu zanimljivost izdvajaju dva filma nominirana za Oscara. Prvi je palestinska drama "Omar" redatelja Hanyja Abu-Assada, nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma i dobitnik posebnog priznanja žirija u Cannesu te apsolutni pobjednik festivala u Dubaiju.

Egipatski film "Trg", kandidat za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma, bit će prikazan u dugometražnom programu. Film je na Sundanceu i Toronto Film Festivalu osvojio nagrade publike, a u Berlinu je nagrađen Amnesty Internationalom.

Gledatelji će moći pogledati i španjolsku komediju "Život je lakši zatvorenih očiju" koja je osvojila šest nagrada Goya, uključujući one za najbolji film, režiju i scenarij, te za najbolju mušku ulogu, glumca Javiera Camara najpoznatijeg po ulogama u Almodovarovim filmovima.

Ovogodišnji FMFS imat će tri natjecateljska programa i to dugometražni, kratkometražni program hrvatskih filmova "Ješke" te međunarodnu konkurenciju kratkog filma. Prikazivat će se i glazbeni dokumentarci, a ove godine organizatori vraćaju vikend program "mali meDITEran" u kojem će se prikazivati filmovi za najmlađe.

Direktor Festivala Ante Munitić novinarima je rekao da su ponosni na činjenicu da će većina naslova s ovogodišnjeg FMFS-a imati i regionalne premijere, te da je interes za taj festival sve veći.

"Puno ulažemo u međunarodnu promociju festivala. Zaprimili smo više od 300 prijava što garantira da će svi programi biti podjednako kvalitetni. Veseli nas interes za 'Ješkama' pa će u ljetnom kinu Bačvice u udarnim terminima ponovno biti prikazan velik broj kratkih filmova splitskih autora ili filmova koji su snimljeni u Splitu. Naš će festival prvi put imati digitalizirana sva kina, jer je od prošlog ljeta digitalizirana i kinoteka, a na Bačvicama ćemo filmove prikazivati novim projektorom koji su za pet najznačajnijih hrvatskih festivala financiralo Ministarstvo kulture i HAVC", rekao je Munitić.