Film "Svećenikova djeca" najbolji na festivalu u Portugalu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 17. lipnja 2014. - 11:45
Autor: 

Hrvatski film "Svećenikova djeca", redatelja Vinka Brešana, osvojio je nagradu "Zlatni delfin" za najbolji igrani film na međunarodnome filmskom festivalu "Festroia" u Portugalu.

Ovogodišnja 30., jubilarna "Festroia" održana je od 5. do 15. lipnja u Setubalu u Porugalu, a bila je posvećena njemačkoj kinematografiji, izvijestila je danas produkcija Interfilm.

Film "Svećenikova djeca" nastao je po motivima istoimene drame Mate Matišića i u produkciji Intefilma, a s više od 158 tisuća gledatelja najgledaniji je hrvatski film u 21. stoljeću.

Svjetsku premijeru imao je na Filmskome festivalu u Karlovym Varyma, a osvojio je i nominaciju Europske filmske akademije za Najbolju komediju 2013. godine. Film je otkupljen za kino distribuciju u 29 zemalja na četiri kontinenta.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn, Marija Škaričić, Goran Bogdan i Jadranka Đokić. Radnja filma vrti se oko mladog svećenika koji dolazi na mali neimenovani dalmatinski otok na kojem se, u nadi da će povećati natalitet izumirućeg otoka, udružuje s lokalnim prodavačem i ljekarnikom.

Tijekom deset festivalskih dana ove godine u Setubalu prikazano je 188 filmova iz 40 zemalja, među kojima i 35 njemačkih filmova. Festival je otvoren njemačkim filmom Anne i Dietricha Brugemanna "Kreuzweg" ("Križni put") pričom o obitelji katoličkih funadamentalista, koji je ove godine na Međunarodnome filmskom festivalu u Berlinu osvojio "Srebrnoga lava" za najbolji scenarij.