Hrvatska prvak svijeta u presađivanju i darivanju organa

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 25. svibnja 2014. - 11:10
Autor: 

Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je u Splitu kako je Hrvatska prvak svijeta u presađivanju i darivanju organa te pozvao na širenje ideje o humanoj važnosti darivanja organa. Izvijestio je da se godišnje u Hrvatskoj obavi oko 40 transplantacija srca te oko 120 transplantacija jetara i gotovo 350 transplantacija bubrega.

Novinarima je izjavio kako je prije desetak godina u Hrvatskoj na listi čekanja za transplantaciju bubrega bilo 1200 osoba, a sada ih je na toj listi oko 200. 'Najviše se čeka na transplantaciju bubrega zato što za presađivanje tog organa treba, osim uobičajene procedure, i HL atipizacija. Dakle, treba biti velika podudarnost za razliku od jetara i srca gdje je dovoljna podudarnost krvne grupe', pojasnio je Ostojić. Najavio je kako će se i u splitskom KBC-u početi realizirati program transplantacije organa, podsjetivši kako je zbog toga na zamolbu Ministarstva zdravlja u splitskom KBC-u od lani angažiran istaknuti kardiokirurg Vedran Ćorić.

Podsjetio je kako je s ministrima zdravlja Crne Gore i BiH potpisao ugovore o suradnji u transplantaciji organa te kako su prošli tjedan na zagrebačkom Rebru jednoj pacijentici iz Crne Gore, majci troje djece, presađena jetra, nakon čega se ona osjeća dobro i u idućih nekoliko dana bit će puštena kući. Takvih je presađivanja, dodao je, na Rebru bilo i na pacijentima iz BiH, a najavio je da će sličan ugovor potpisati i s Ministarstvom zdravlja Makedonije. Potvrdio je da on sam ima donorsku karticu.

Ostojić je u galeriji Fotokluba Split otvorio izložbu 'Novi život na dar', na kojoj su izložene najuspješnije fotografije na temu darivanja organa, u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa.