Incident na pulskoj plaži izudarao sredozemnu medvjedicu!

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 31. srpnja 2014. - 13:18
Autor: 

Iz nepoznatog razloga Makedonac (56) je sredozemnu medvjedicu više puta udario rukom po leđima. Policija je izašla na teren i utvrdila da muškarac nezakonito boravi na teritoriju RH.
Zbog uznemiravanja sredozemne medvjedice policija je prijavila 56-godišnjeg makedonskog državljanina.
'30. srpnja oko 15.30 sati, u Gortanovoj uvali u Puli, na plaži na kojoj se nalazi edukativni pano o zabrani uznemiravanja strogo zaštićene svojte sredozemne medvjedice, iz većeg broja kupača, koji su promatrali medvjedicu u mirovanju, izdvojio se 56-godišnji makedonski državljanin. Muškarac se približio prostoru koji je ograđen trakama zabrane približavanja te je nekoliko puta udario rukom sredozemnu medvjedicu po leđima i otjerao je s plaže prema moru', izvijestila je policija koja je nakon incidenta izašla na teren.
Utvrdili su da je Makedonac počinio prekršaj iz Zakona o zaštiti prirode zbog čega mu je izrečena novčana kazna od 1500 kuna koju je odmah platio.
Također, utvrđeno je da 56-godišnjak nezakonito boravi na teritoriju RH pa je 'radi počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima, uhićen i doveden u prostorije policijske postaje, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protjeran je iz Republike Hrvatske na rok od 5 godina i prisilno udaljen'.
Sredozemna medvjedica strogo je zaštićena svojta koja često posjećuje pulske plaže zbog čega iz policije upozoravaju građane i turiste da joj se ne približafvaju, ne diraju je i ne gađaju kamenjem, kao i da blizu nje ne puštaju svoje kućne ljubimce.

Za fizičke osobe, za uznemiravanje sredozemne medvjedice, previđene su novčane kazne od 7.000 do 30.000 kuna, upozorava policija.