Izbori za Europski parlament

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 23. svibnja 2014. - 10:53
Autor: 

U Irskoj i Češkoj otvorena su u petak birališta na izborima za Europski parlament, drugog od četiri dana glasovanja diljem Europske unije.

Jučer su na izborima za EP glasali Nizozemci i Britanci, sutra će Latvijci, Slovaci i Maltežani, a u nedjelju građani ostalih zemalja EU-a.

Irska u EP bira 11 zastupnika kao i Hrvatska. Mandati će se dijeliti između triju stranaka, Fine Gael konzervativnog premijera Ende Kennyja (EPP) s 26 posto potpore, liberalnih republikanaca iz Fianne Fail (ALDE) s 22 posto po zadnjim anketama i Sinn Feina koji pripada grupaciji europske ljevice (GUE/NGL) i dobiva 16 posto. Jedan ili dva mandata bi mogla pripasti neovisnima, što bi moglo značiti da će Laburistička stranka, odnosno europski socijalisti i demokrati (S&D) u Irskoj ostati bez mandata.

Česi glasaju dva dana, u petak i subotu. Po zadnjim anketama češka protestna stranka Ano (Akcija nezadovoljnih građana) koju vodi milijunaš Andrej Babiš vodi s 21 posto potpore, što će joj donijeti šest mandata. Socijaldemokratska i Komunistička stranka mogle bi svaka osvojiti po četiri mandata. Pučanima iz stranke TOP 09 pripast će tri.

Rezultati glasovanja će biti objavljeni kada izbori budu završeni na prostoru cijele EU, u nedjelju u 23 sata.

Po izlaznim anketama, u Nizozemskoj su pobijedili liberali iz stranke Demokrati 66 s oko 15 posto glasova, a odmah iza njih su demokršćani. Najveće je iznenađenje što je euroskeptična stranka krajnje desnog nizozemskog političara Geerta Wildersa za koju se smatralo da će pobijediti na izborima za EU parlament, dobila samo 12,2 posto.

U Britaniji su jučer paralelno s europskim održani lokalni izbori na kojima je euroskeptična stranka UKIP postigla je veliki uspjeh što bi moglo sugerirati da će ostvariti odličan rezultat i za izborima za EP.