Josipović: Hrvati dogodine u SAD možda bez viza

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. svibnja 2014. - 11:26
Autor: 

Hrvati bi za godinu dana mogli u Sjedinjene Države putovati bez viza, izjavio je u srijedu hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu, javlja Hina.

- Bezvizni režim će doći u dogledno vrijeme... teoretski gledano u roku od godine dana", rekao je Josipović RTL televiziji.

Dodao je da ga je Biden uvjerio kako Hrvatska uglavnom ispunjava sve uvjete, ali je to pitanje povezano s ukupnom američkom imigracijskom politikom o kojoj trenutačno raspravlja Kongres.

Josipović, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, u četvrtak će u Houstonu sudjelovati na energetskomforumu gdje će vodećim svjetskim naftnim tvrtkama predstaviti moguća nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru

- Politika energetske neovisnosti promovirao sam u Kongresu, u razgovoru s think-tankovima i utjecajnim krugovima. Ti natječaji traju dulje vrijeme i ako ne napravite potrebne pripreme uzalud vam je za par godina razmišljati što ste propustili u lobiranju prije pet godina - rekao je hrvatski predsjednik.

Dodao je da će poslovnim ljudima predstaviti Hrvatsku kao zemlju otvorenu za investitore u kojoj vrijede europska pravila slobode trgovine i poduzetništva.

- Za krizu iz koje Hrvatska teško izlazi planovi o energetskom čvorištu koji jamče energetsku neovisnost srednjoj i istočnoj Europi može dramatično promijenit budućnost nabolje", istaknuo je Josipović. "Na svima je da do kraja, punim gasom, učinimo da taj projekt uspije - rekao je.

Josipović i Biden razgovarali su i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koje je važno za motiviranje ulagača, osobito u energetici. - To je pitanje pred amerčkim poreznim tijelima koje procjenjuju koliko je on koristan za američku stranu s obzirom na međusobnu trgovinsku razmjenu. Ako dođe do energetskih projekata i ako oni budu vjerojatni, zasigurno ćemo i tu postići dogovor s američkom stranom - naglasio je Josipović.

Vojna suradnja Hrvatske i SAD-a u NATO-u te nastavak modernizacije Hrvatske vojske također je bila tema sastanka na kojem je bio i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović.