Koordinatorica UN-a Amos o poplavama u regiji

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 20. svibnja 2014. - 10:45
Autor: 

Duboko zabrinuta zbog razornih poplava koje su pogodile Hrvatsku, BiH i Srbiju, koordinatorica UN-a za humanitarna pitanja Valerie Amos izjavila je da se mora spriječiti daljnji gubitak života i pomoći ljudima da se oporave od posljedica poplava.

"Moramo učiniti sve što možemo kako bismo spriječili daljnji gubitak života i pomogli ljudima da se oporave", rekla je Amos, koja također obnaša dužnost podtajnice UN-a za humanitarna pitanja, u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

"U sve tri zemlje vlade poduzimaju mjere, šalju hranu i drugu humanitarnu pomoć te osiguravaju smještaj. U Srbiji i BiH, gdje su deseci tisuća ljudi evakuirani, proglašeno je izvanredno stanje", kazala je.

"Pozdravljam brzi odgovor vlasti i njihovih partnera i potporu koju su pružile susjedne zemlje i druge članice međunarodne zajednice", rekla je Amos.

Amos je poslala u regiju tim UN-ovih stručnjaka kako bi procijenili kakva je pomoć potrebna stanovništvu pogođenom poplavama.

Osim toga, timovi Svjetskog programa za hranu (WFP), UNHCR-a, UNICEF-a, UNDP-a i Međunarodne organizacije za migraciju (IOM) rade s vlastima kako bi pomogli procijeniti što je potrebno ljudima pogođenim poplavama i dostavili hranu, pitku vodu i higijenske potrepštine.

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) izrazila je svoju iskrenu sućut stanovnicima područja pogođenim poplavama i vladama triju država te je pozvala na pružanje potpore BiH, Hrvatskoj i Srbiji.