U Srbiji službeno 27 žrtava u poplavama

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. svibnja 2014. - 11:28
Autor: 

Najmanje 27 žrtava odnijele su katastrofalne poplave u Srbiji ali to nije i konačan broj broj, budući da je proteklih dana prijavljen nestanak 798 osoba, a dosad ih je pronađeno 215, poslednji su službeni podaci dostupni u srijedu navečer u Beogradu.

Kako je novinarima popodne u vladi Srbije izjavio premijer Aleksandar Vučić, život je u poplavama izgubilo ukupno 27 ljudi.

"Kao što vidite, to je ogroman broj, ali neće biti ni tisuće ni stotine nastradalih, jer smo veliki dio terena pretražili", istaknuo je Vučić na tsikovnoj konferenciji, objašnjavajući kako se ne može još točno reći broj poginulih u poplavama.

Istodobno, pojedini mediji izvijestili su, pozivajući se na podatke Operativnog centra MUP Srbije, da je s područja ugroženih poplavama diljem Srbije dosad prijavljen nestanak 798 osoba, od kojih je, kako navodi MUP, nađeno 215 osoba.

Ti se podaci zasad uzimaju s velikom suzdržanošću imajući u vidu činjenicu da još nisu potpuni i u jedinstvenoj bazi podataka ažurirani i upotpunjeni popisi evakuiranih osoba ili onih koji su mimo službenih kanala i evidencije našli smještaj kod rođaka ili prijatelja, te činjenicu da su mnoge obitelji stjecajem okolnosti razdvojene tijekom evakuacije i još se traže.

Dosad je u svim krajevima pogođenim poplavama evakuirano više 31.800 ljudi.

Srbijanski premijer nije danas želio licitirati s konkretnijim procjenama ukupne štete, ali je rekao da će se ona mjeriti stotinama milijuna eura, te da će samo Elektroprivreda Srbije izgubiti više od 200 milijuna eura, obzirom je, među ostalim, poplavljen i ugljenokop s kojeg se još dugo ne može koristiti ugalj za termolektrane.

On je kao prioritet najavio obnovu i gradnju kuća koja mora biti završena za dva do tri mjeseca, te popravak cesta i pruga.