Beograd spreman za plimni val

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 19. svibnja 2014. - 11:49
Autor: 

Gradonačelnik Beograda Siniša mali izjavio je da glavni grad Srbije potpuno spreman dočekuje mogući plimni val na Savi, koji se očekuje danas. Svi bedemi u Beogradu su završeni, sada čekamo da li će vodostaj Save rasti ili padati, izjavio je Mali za nacionalnu TV kuću RTS, a prenosi agencija Tanjug.

Kazao je i da je opskrba električnom energijom redovita, ali otežana, kao i da neće biti restrikcija. Pritom je pozvao i građane da štede struju. Uz ostalo, Mali je rekao i da se Termoelektrana Nikola Tesla (TENT) brani svim sredstvima, da je tijekom vikenda u Obrenovcu i Lazarevcu uklonjeno sto tona uginulih životinja, što će biti ključna aktivnost i tijekom današnjeg dana.

Šabac i Sremsku Mitrovicu očekuje vodeni val koji probleme stvara u Hrvatskoj. Najteže je u Obrenovcu i Bariću, koji su gotovo potpuno poplavljeni. U Obrenovcu su dosad pronađena tijela 12 žrtava poplave, a strahuje se da ih je i više jer je evakuacija u tijeku, a voda se još nije povukla iz većeg dijela grada odakle spasioci i dalje izvode preostalo stanovništvo.

Dosad je evakuirano 24352 osoba, 2260 objekata je poplavljeno, 1763 je u opasnosti. Bez podataka iz Obrenovca, prijavljeno je pet smrtnih slučajeva, rekao je Predrag Marić iz Srbijanskog ureda za izvanredne situacije.

Podatke o broju žrtava priopćio je premijer Aleksandar Vučić, naglasivši da je jedna osoba umrla prirodnom smrću i da su prve namjere vlasti bile javnost zaštiti od senzacionalizma i neistinitih priča. Situacija jest katastrofalna, ali ima i neistinitih informacija, kao naprimjer da su srušeni čitavi neboderi. To nije točno. Riječ je o jednoj jednokatnoj kući, izjavio je Vučić, nakon što je prije na sjednici stožera za izvanredne situacije rekao da je u Obrenovcu velik broj žrtava, ali da je manji nego što se pretpostavljalo.

Ima sve više klizišta. Mostovi i putovi do mnogih sela i naselja su uništeni, stanovnici su odsječeni od svijeta, no dobra je vijest da u zapadnom dijelu Srbije ponovno ima struje. Vlasti mole građane da je troše štedljivo.

Nove žrtve u Srbiji - evakuacije u Obrenovcu i Sremskoj Mitrovici

Ruska Federacija poslala je 76 stručnjaka s opremom, dva specijalna vozila, 10 čamaca i humanitarnu pomoć. Iz Slovenije je stigalo 19 članova civilne zaštite za spašavanje s crpkama velikog kapaciteta. Bugarska je uputila specijalizirana vatrogasna vozila i vozila opremljena crpkama za ispumpavanje vode te dva motorna čamca za spašavanje. Iz Hrvatske su stigla dva tima - za prečišćavanje vode i tim s crpkama velikog kapaciteta. SAD je donirao 100.000 dolara. Očekuje se dolazak timova za spašavanje iz Njemačke, Austrije, Češke, Bjelorusije, Francuske i Makedonije te helikopteri s timovima iz Mađarske i Slovenije, kao i pomoć iz Bruxellesa.